АкцентАнализи & АлтернативиСветът

Tass.ru: Медведев: Транзитът на газ през Украйна ще продължи при условия, които устройват всички страни

(Дез)информация/Анализи

Tass.ru: Медведев: Транзитът на газ през Украйна ще продължи при условия, които устройват всички страни
 Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че всички въпроси относно транзита на руски газ през Украйна са уредени и той ще продължи при условия, които устройват всички страни.
„Сега всички въпроси са уредени, взаимните претенции са спрени. Транзитът на руски газ през Украйна ще продължи при условия, които устройват всички страни. Подписването на документите показва, че дори и най-трудните въпроси могат да бъдат обсъждани и договорени“, написа той във Facebook във вторник.Медведев нарече газовия договор между Русия и Украйна компромис, който е трябвало да бъде намерен. „Дълго време руското правителство и ПАО“ Газпром „работиха за решаването на проблема с Украйна в двустранни и тристранни формати (тоест с участието на Европейската комисия)“, подчерта премиерът.Както по-рано шефът на „Газпром“ Алексей Милър съобщи, на 30 декември страните подписаха пакет от споразумения за пет години с „Нафтогаз“. Това беше постигнато след пет дни непрекъснати преговори във Виена. Документите придобиват законна сила и гарантират транзита на руски газ през Украйна след 31 декември 2019 г.

 Коментар на АА


Прави впечатление, че Путин не коментира резултатите от преговорите и подписаните споразумения. На преден план при реакциите на високо равнище в Москва излиза Медведев, който трябва да обясни на руската общественост защо Москва подписва споразумение, което само преди няколко седмици Путин смяташе за отстъпление.За това от страна на президента коментира до този момент Песков, а сега се намесва и Медведев. Путин ще предпочете да демонстрира „успеха“ на своята политика по време на посещението си на 8 януари 2020 година в Турция за откриването на Турски поток.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *