АкцентСветът

News-front.info: Проведохме продуктивен разговор – готови сме за битка: Ердоган обобщи диалога с либийския маршал Хафтар

(Дез)информация/Анализи

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че възнамерява да влезе във въоръжена конфронтация с Либийската национална армия на маршал Халифа Хафтар, за да си „научат урока“.

Ердоган обяви това след резултатите от преговорите, проведени в Москва, като ги нарече „високо продуктивни“, въпреки че Хафтар е отказал да подпише споразумението за прекратяване на огъня. Турският лидер каза, че в началото ръководителят на ЛНА е казал „ да“, а после „не“ и за съжаление е избягал от Москва.“

Въпреки това Ердоган потвърди готовността си да участва в конференцията за Либия, която ще се проведе в Берлин на 19 януари с участието на делегации от Германия, Русия, Италия, Обединените арабски емирства и САЩ.

Турският президент също така увери, че Анкара възнамерява да „преподаде един урок на Хафтар“, ако конфронтацията в Либия не спре.

Както News Front съобщи по-рано, либийската национална армия на маршал Халифа Хафтар възобнови атаката си срещу Триполи след дълго затишие. Критичната ситуация принуди Фаиез Сарадж да се обърне за помощ към Турция, където обещаха военна подкрепа.

Либийската криза започна през 2011 г. Тогава, по време на въоръжения преврат, Муамар Кадафи беше свален, което доведе до създаването на двойна власт в страната. В резултат на това в Триполи с подкрепата на Запада се формира така нареченото правителство на националното споразумение, което отказва да признае либийския парламент в град Тобрук, който издигна генерал Хафтар за поста командир.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.Подкрепете ни. 




Коментар на АА

Президентът Ердоган все повече възприема на сериозно ролята си на нов неотомански лидер с амбиции да определя геополитиката в района на Източно Средиземно море. Генерал Хафтар, очевидно не е „избягал“ от Москва, без да е съгласувал позицията си с домакините и по-специално с външния министър Лавров.

Заканата на Ердоган да „преподаде урок на Хафтар“ в Либия е трудно осъществима, не толкова в частта защита на Триполи, колкото нанасянето на поражение на генерал Хафтар, защото той не е сам и конфликтът вече е интернационализиран. Тоест Ердоган няма да воюва само срещу Хафтар.

Самата Русия е намесена чрез своите частни „армии“ – бойци от частни компании, под контрола и командването на Главното Разузнавателно Управление на Генералния Щаб на Руската армия. Броят на „частните“ войници, както и въоръжението което се пренася в Либия расте, особено от конфликти в Сирия и региона.

Точка на съвпадение на интереси между Турция и Сирия е насочването на бойци от ИДИЛ или от ислямските групировки в Сирия към Либия, като мярка за отклоняване на енергията им от конфликта в Сирия и препятстване на връщането им по родните места. Това е плоскост на която намират общ интерес Русия и Франция, които координират позициите си по либийския конфликт и подкрепят генерал Хафтар.

За Ердоган остава изключително проблематично проектирането на военна сила на разстояние от Турция. Русия има интерес от отворени конфликти, върху които може да влияе с по-малко ресурс като остава по-ентусиазирани като Ердоган да играят привидно по-активната роля.

Основната линия на съвпадение на интереси между Русия и Турция е контрола върху имиграцията към Европа през Либия и възможността за дестабилизация и натиск срещу ЕС.

* https://news-front.info/2020/01/14/pogovorili-produktivno-gotovy-voevat-erdogan-podvel-itogi-dialoga-s-livijskim-marshalom-haftarom/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *