Светът

Lenta.ru: Иран заплашва Гърция заради американските бази

(Дез)информация/Анализи

Иран заплаши Гърция заради възможното й участие във военната операция на САЩ. Това съобщава The Jerusalem Post.

Изданието пише, че предупреждение е дошло до посолството на Иран в Атина. Писмото е отговор  на статия в гръцкоо издание миналата седмица. В него се казва, че Гърция ще вземе „някакво участие“ в операцията на САЩ срещу Иран, ако има такава. Беше отбелязано също, че Атина няма да бъде в състояние да помогне на Вашингтон с военни кораби, „поради трудната ситуация в Средиземноморието“.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Тогава иранското посолство заяви, че Техеран ще отговори на всички действия на страните, които ще участват в операцията в САЩ. В същото време дипломатическата мисия подчерта, че Иран и Гърция традиционно поддържат топли и приятелски отношения. „Смятаме, че [написаното във вестника] не може да представлява официалната позиция на Атина“, посочва посолството, цитирано от The Jerusalem Post.

Коментар на АА

Материалът на Лента.ру касае съобщения за иранска реакция и заплахи срещу Гърция във връзка с подкрепата на Атина за акцията на САЩ срещу  генерал Солеймани. Но посланието е с по-общ контекст, че стратегическото партньорства на Гърция със САЩ има своята цена, включително и по отношение на имплицитните заплахи за атаки.

Официалната позиция на Гърция е много по убрана, и не предполага особено напрежение между Техеран и Атина. Още повече в контекста на последните събития в Иран около свалянето на украинския самолет и спадането на градуса на напрежението в отношенията на страната със САЩ

* https://lenta.ru/news/2020/01/15/saber_rattling/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *