Светът

Regnum.ru: Албанските власти изгониха двама ирански дипломати

(Дез)информация/Анализи

Двама ирански дипломати са обявени за персона нон грата в Албания, съобщава Ройтерс на 15 януари.

Според албанският външен министър, иранците са заподозряни в антиправителствена дейност – вероятно шпионаж.

Както REGNUM съобщи по-рано, преди малко повече от година двама ирански дипломати напуснаха Албания по искане на властите.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.



Коментар на АА

Използваната от Албанските власти фраза при обявяването на двамата ирански дипломати за персона нон грата  „за действия несъвместими със статута им“ е стандартен евфемизъм за шпионска дейност.

Допълнителна информация разкрива, че двамата са работили за ръководените от убития генерал Солеймани специални сили „Кудс“ и са участвали или участват в подготовката на контрадействия на Иран срещу ЕС.

Да припомним, че през декември 2018 година Албания изгони и иранския посланик и още един дипломат отново за дейност несъвместима с дипломатическия статут.

Враждебното отношение на Техеран към Тирана е свързано и с решението на албанските власти да дадат убежище на 2,500 членове на иранската опозиционна групировка Муджахедийн е Халк или МЕК, които се смятани за терористи от Иран. След свалянето на Садам Хюсеин групировката е изгонена от Ирак, се предполага, че генерал Солеймани е изиграл клюочва роля за това.

* https://regnum.ru/news/2830430.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *