Светът

Vesti.ru: Радата прие закон, който ограничава правата на руския език в училищата

(Дез)информация/Анализи

Върховната Рада на Украйна прие изцяло закон „За цялостното общо средно образование“. Документът предвижда постепенно намаляване на преподаването на езиците на националните малцинства, включително на руски.

Решението е било подкрепено на 16 януари от 327 депутати при минималните необходими 226 гласа.

Този документ предвижда три модела на изучаване на държавния (украинския) език в училищата.

По този модел в началното училище преподаването ще се провежда на езика на малцинствата заедно с изучаването на украински език, а от 5 клас поне 80 процента от времето за преподаване ще бъде отделено за преподаване на държавния (украинския) език.

По-рано беше съобщено, че от 16 януари цялата реклама в Украйна трябва да се появява на украински.

Междувременно, в началото на декември миналата година комисията на Съвета на Европа предложи на Украйна да преразгледат закона за държавния език.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.



Коментар на АА

Този закон вън от съмнение ще предизвика нова вълна от напрежение в отношенията на Киев с Москва и Будапеща, като активизира и българските националисти и русофили по темата „нарушените права“ на българите и рускоезичните в Украйна.

Разликата е съществена, че докато руският език претендира за статут на официален,  в източните и южни области на страната, което би позволило на жителите на тези региони да общува с администрацията само на руски, то българският не претендира за подобен статут.

Големият проблем на руската диаспора е, че новият закон предполага задължително владеене на украински език.

Вън от съмнение, че ЕС ще бъде ангажиран в тези дебати, в рамките на програми и процеси, които целят да гарантират спазването на човешките и етническите права.

* https://www.vesti.ru/doc.html?id=3230129

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *