Светът

Bgr.news-front.info: Путин «прочисти» агентите на Запада в Кремъл

(Дез)информация/Анализи

Събитието, което се проведе в Москва миналата сряда, наистина шокира световната общност. А ден преди това президентът Владимир Путин направи обръщение до Федералното събрание, в което очерта списък с промените в руската конституция.

Въпреки че всичко се случи изведнъж, ако се замислите, няма специални причини за изненада. Промените във връзка с преразпределението на правомощията между властите бяха обсъждани няколко месеца преди президентът Путин да направи обръщението си.

През последните години стана ясно, че Путин се е заел с втората част от дългосрочния си план — първо да възстанови и след това да преобрази Русия по време на мандата си. Първата стъпка беше да се спаси Русия от икономически, социален и демографски крах. Факт е, че когато Путин стана наследник на Борис Елцин в президентството, страната беше в сериозна опасност, на прага на краха.

В този момент на първо място ставаше въпрос за възстановяване на контрола над стратегическите ресурси, модернизиране на руската икономика и отбрана, стабилизиране на демографските процеси, придобиване на политически контрол над съперничещите елити в Кремъл и връщане на надеждата на страна, която толкова спешно се нуждаеше от нея.

Несъмнено събитията от последните дни бяха крайният резултат от многогодишната работа на Путин за „почистване“ на руското правителство от онова, което известният блогър Saker нарича „Атлантическата пета колона“.

Те се бяха вкопчили в системата на корумпираната руска бюрокрация като кърлежи, а Путин прекара по-голямата част от двайсетте си години във властта, опитвайки се да ограничи тази група по някакъв начин.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Това беше дълго и трудно пътуване, за което почти нищо не се знае, с изключение на най-повърхностните детайли. Ясно е обаче, че приблизително през 2012 г. Путин предприе следващия, втори етап от стратегическото възраждане на Русия. Той се състои във факта, че след общото стабилизиране на ситуацията в Русия, институциите на държавата се трансформираха, създавайки по-устойчив модел на управление.

Напоследък се наблюдава постепенна приватизация на ключови отрасли в руската икономика: компании като Газпром и Роснефт постепенно продават държавни облигации, за да наберат капитал и да прехвърлят повечето от тези ценни книжа на държавата.

Владимир Путин за пореден път демонстрира своята предвидливост и далновидност с лансирането на тези промени. Съдейки по последните му действия, президентът се чувства комфортно, тъй като е уверен, че новата властова структура ще защити Русия от външни заплахи и ще засили вътрешната политическа ситуация.

Това, което се случва сега, е началният етап на спешно необходимата трансформация на конституционната система в Русия, а консерваторите на Запад сякаш бяха смаяни, след като научиха, че вече не трябва да чакат Путин най-накрая да напусне, за да се опита поеме контрола над най-вероятния си наследник.

Понякога най-важните промени се случват точно под носа ни, пред всички. Достатъчно е да сравним руските събития с измамите и откритата враждебност, преобладаващи в политическите кръгове във Вашингтон, за да разберем в какви посоки се движат и двете велики сили.

Коментар на АА

Подобен тип коментар е характерен за руските „патриотични“ среди, които носталгично въздишат по времената на руската империя и които изпитват умиление от новата активност на президента, особено след като той назначи техния „гуру“ Александър Дугин за шеф на комисията по конституционни промени.

Статията е типичен пример за славословене на Вожда, в характерния за тоталитарните режими стил, при който той освен указания и мъдрост, друго не може да излъчва.

В по-конкретен план нещата са по-обикновени – Путин вече няма опция да напусне властта и трябва да намери начин да я консолидира по начин, който да не го поставя в края на всеки срок под дилемата как да продължи.

Образът на Запада като враг и как руския цар се справя с него е характерен за историографията на властелините в Кремъл.  Но това, че свалените от власт са припознати в това писание като прозападни,  примерно Медведев или Чайка ? е уникално. Идеята е, че с премахването им привържениците на Запада във властта намаляват има по-важен контекст – това е че заедно със свалянето им от власт се премахва и причината за кризата в Русия – отново Запада и неговите пъклени замисли и проводници на влияние.

Не е сигурно от какъв срив е спасил Путин Русия, но е сигурно,  че в момента тя се намира в най-дълбоката си криза от времето на неговото управление.

Този панегирик за пореден път поставя Царя над отговорностите за случилото се – лоши боляри безчинстват и той с един замах ги посича. Така е ограничавал Путин групата на олигарсите, че създаде най-големите около себе си чрез държавни поръчки.  Ротенберг и Тимченко, Ролдугин и Пригожин само едни от плеядата от придворни олигарси. Няма друг бизнесмен в Русия, който да може да се сравни с тях.

Единственото което започва с тези „реформи“ е времето на личния режим на Цар Путин. Второстепенно значение има как ще остане във властта – дали ще го направи през президентство, през Държавния съвет, през възстановяване на монархията или ще управлява като Дън Сяо Пин.

* https://bgr.news-front.info/2020/01/24/putin-prochisti-agentite-na-zapada-v-kreml/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *