АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: Невъзможната мисия на министър Петкова в САЩ

От понеделник, 27 януари, топ мениджърите на българската държавна енергетика плюс енергийният министър ще бъдат на посещение първо във Вашингтон, а след това в Хюстън за срещи с американски търговци на газ и енергийни компании, работещи в Централна и Източна Европа. Ако американско-полският модел на газови преговори предлага някакъв пример, то българската делегация трябва да се срещне с Cheniere, Sempa Energy и Tellurian.

Не съм  сигурен дали е насрочена среща с Exxon Mobil, който ще бъде най-близкият алтернативен доставчик на природен – ако и когато добивът му започне в блока Нептун в офшорната зона на румънското Черноморие.Мисията на държавните енергийни висши ръководители от България е да предадат послание на администрацията на САЩ, подкрепено от изгонването на руските дипломати, че България този път е сериозна в желанието си да диверсифицира доставки на природен газ извън Газпром и руската зависимост.Колко сериозни са изпълнителните директори на българските енергийни компании в обосноваването на твърденията на премиера Борисов и неговия министър на енергетиката, че този път нещата са различни?

На „Булгаргаз“ е предлаган много пъти американски ВПГ в миналото. Първоначално американските компании бяха готови да доставят до българската граница. Някои все още имат това желание, но повечето са готови да доставят до най-близкия терминал за втечнен природен газ – може да бъде Ревитуса в Гърция или Мармара Ериглъсъ в Турция. Логистиката до българската граница остава отговорност на Булгаргаз. Компанията никога не е обмисляла да участва в договори за продажби или покупки на алтернативен газ извън българските граници. Няколкото карга с втечнен природен газ, миналата година, с краен клиент „Булгаргаз“, бяха уредени през посредници. Последните „усвоиха“ по-голямата част от ползите на 30% по-евтин газ от продавача, оставяйки Булгаргаз с по-малко от 10% по-ниска цена, което изтри повечето от конкурентните предимства на спот пазара на ВПГ.Нищо не е по-различно този път – и посредниците, и Газпром споделят интерес от предотвратяване на директни продажби от големите американски компании на Булгаргаз, защото газпромовския газ става неконкурентноспособен.

Тази реалност ва няма да се промени по време или след посещението на САЩ на държавния енергиен елит.Всички последни закрити търгове за доставки на природен газ, които Булгаргаз обяви, съдържаха технически параметри, специално пригодени да изключат директната покупка на американски втечнен природен газ, като същевременно гарантираха интересите на посредниците на Булгаргаз. Това дискриминационно отношение е добре известен факт за американските търговци на газ и визатата няма да го промени.“Булгаргаз“ тотално изключва, когато става въпрос за ценовите формули, различни от тези, които са нефтено индексирани по договора с Газпром. Търговията през спот цени на газовите борси в ЕС остава за тях непреодолимо професионално и интелектуално предизвикателство, докато индексирането на цените към американската борса Хенри Хъб направо ги шокира.През годините си на власт правителствата на ГЕРБ последователно и умишлено игнорираха критичен фактор при вноса на втечнен природен газ – разширяването на подземното газово хранилище в Чирен от 0,55 на 1,2 милиарда кубически метра. Липсата на достатъчно свободен капацитет за съхранение на ВПГ може да откаже на всеки американски или друг търговец на ВПГ в региона шанс да се конкурира равноправно газопроводния газ на Газпром.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Не е чудно, че много газови експерти смятат, че забавянето с разширението на ПГХ Чирен всъщност а направено под диктовката на Газпром и Кремъл.Обемите на природен газ, който Булгаргаз може да купува от алтернативни доставчици остават ограничени до количествата над задължителните по клаузата „вземи или плати“ или 400-500 млн. кубически метра на година. Ръководството на държавния газов търговец съзнателно не пожела да предоговори по-ниска цена и по-нисък процент на „вземи или плати“ през декември 2019 г. (сега 80 процента по договор от 3 милиарда куб.м / година) ,Накратко, когато и ако истинската диверсификация на руския газ се случи на българския газов пазар – Булгаргаз няма да бъде основния фактор, тъй като компанията е прекарала години в подчинение на Газпром, че е престанала да мисли и действа като независим играч.Булгартрансгаз (BTG) е тотално отданет на завършването на Турски поток до края на май 2020 г.

Основната цел на настоящото работно посещение на министър Петкова е да предложи обещанието за бъдеща сделка с LNG в замяна на текущо снизходително отношение от Държавния департамент и Министерството на финансите по санкциите срещу Турски поток.Заплахата от американски санкции е реалистична, въпреки усилията на някои американски официални лица да разсъждават върху компромис за обвързване или отлагане на санкциите. Някои експерти смятат, че именно тази цел е мотивирала внезапния антируски крен на Борисов и желанието да дава всякакви обещания и подписва всякакви Меморандуми за разбирателства или Писма за намерения, които вероятно ще бъдат в изобилие по време на визитата на шефовете на енергийните компании в Хюстън. България, поне на теория, може да бъде пощадена от директни санкции от правителството на САЩ – като съюзник на НАТО и срещу поети ангажименти. Но мнозина остават скептични към обещанията на Борисов и дали очакванията ще бъдат реализирани.

Всичко, от което българският премиер има нужда е достатъчно дълъг тайм-аут от санкциите, докато тръбата на „Турски поток“ бъде завършена, проектът стане „свършен факти“ и той докладва на Путин – мисия изпълнена.Дотогава „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ вероятно ще преговарят, но обвързващи договори, поне значителни, които да влизат в полето на интересите на Газпром, няма да направят. Меморандумите и писмата купуват време, но не са договори и в последна сметка оставят монопола на Газпром непокътнат.На американската администрация ще и бъде трудно да оправдае изключение за България и различно третиране за Борисов и Турски поток, от твърдата линия към „Северен поток-2“, Германия и канцлера Меркел. Заместник-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл недвусмислено напомни на българския премиер, че „Турски поток“, като руски геополитически проект, насочен към разделението в Европа, е неприемлив и компаниите ще бъдат санкционирани.Единственият вариант за излизане от ситуацията за българското правителство да се придържа към обективно осъществимите неща по отношение на Турски поток, без да дава прекомерни обещания.

Правителството трябва да обмисли в спешен порядък приватизацията и на „Булгаргаз“, и „Булгартрангаз“, както направи гръцкото правителство. Премиерът Борисов трябва да докаже, че е сериозен по отношение на диверсификацията извън обичайното му говорене, като представи неопровержими доказателства за готовността си да премахне привилегиите за Газпром и осигури равнопоставеност на всички играчи при достъпа до инфраструктурата и пазара на природен газ на България. Той трябва да потвърди през Европейската комисия и администрацията на САЩ, че продължението на Турски поток през България ще отговаря на Газовата директива и няма да бъде регулиран от националния регулатор, а от Европейската комисия. А Газпром няма да получи повече от 50 процента от входния и изходния капацитет на тръбата. Ако не се промени поведението на Булгаргаз, зависимостта му от Газпром, ще се превърне в паралелна на руската компания загуба на пазарни дялове. Булгаргаз и Булгартрансгаз ще изгелждат като „социалистически“ динозаври в достатъчно гъстонаселен и конкурентен пазар на Югоизточна Европа.

За съжаление, обаче приватизацията на тези две държавни енергийни дружества, за Борисов са основа на неговата претенция да прави държавен енергиен бизнес. Поради тази причина самата идея за раздържавяването им чрез борсата или стратегически инвеститор е ерес. Тази истина, обаче, предпоставя тежки времена за основните държавни играчи на българския газов пазар.Макар да оставам скептично настроен към пробивите на енергийната ни делегация във Вашингтон и Хюстън, желая министър Петкова, че при завръщането си тя ме докаже грешно.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “Алтернативи & Анализи: Невъзможната мисия на министър Петкова в САЩ

  • I’m extremely impressed with your writing skills as
    well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or
    did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing,
    it’s rare to see a great blog like this one today.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *