АкцентРегионът

Inforeactor.ru: Турция наруши Берлинското споразумение, като изпрати войски в Либия

(Дез)информация/Анализи

Турският лидер Реджеп Ердоган наруши споразуменията, постигнати на международната конференция за Либия в Берлин. Това става ясно от пристигането на летището в Мисурата на самолет с 40 турски офицери на борда.

Според съобщения в медиите, пристигането на турската военна част е потвърдено от министъра на съобщенията и информационните технологии на така нареченото правителство на националното споразумение (ПНС) на Либия Анвар ал-Фитури. Затова съобщава FAN.

Германският канцлер Ангела Меркел след конференцията за Либия в Берлин направи изявление, в което заяви, че участниците са се ангажирали да не подкрепят нито една от двете страни. Турският президент обаче наруши споразумението .

Освен това ръководителят на либийското ПНС Файез Сарадж обвини ОАЕ, че се намесва във вътрешните работи на Либия, като подкрепя командира на Либийската национална армия (ЛНА) фелдмаршал Халифа Хафтар. В интервю за Aljazeera той изрази съмнение относно причините военната база на ОАЕ да бъде разположена в източната част на страната . Изявленията на лидера на либийското ПНС изглеждат нелепи, тъй като така нареченото правителство на Либийското национално споразумение загуби легитимността си през 2018 г. и не е упълномощено да се обръща към държави по света за „военна помощ“.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Коментар на АА

Сириизацията на либийският конфликт изглежда необратим процес. ЕС не може да наложи никакво решение, защото е неспособен на военно присъствие и военна помощ. Конфликтуващите сили са в режим на динамично равновесие, като и от едната, и от другата страна, мигар се получи дисбаланс и той веднага се компенсира с допълнителни войски или помощ.

За Русия освен възможността да се държи спусъка на оръжието – бежанци, което може да използва срещу ЕС, от значение е и Либия да не може да реализира максимално количества от своя суров нефт на международните пазари, особено в режим на спадащи цени на тази суровина.

В същото време Ердоган трудно ще се реши на по-мащабна интервенция, която обаче, дори и да стане факт, няма да добави международна легитимност на претенциите му за контрол ресурсите на Източното Средиземно море.

Вън от съмнение, че Либия навлезе в зона на устойчива нестабилност без ясен план за излизане от кризата, което я прави идеална цел на руската и турската външна политика.

* https://inforeactor.ru/280891-turciya-narushila-berlinskie-dogovorennosti-otpraviv-v-liviyu-voennosluzhashikh

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “Inforeactor.ru: Турция наруши Берлинското споразумение, като изпрати войски в Либия

  • I am truly glad to glance at this website posts which
    contains plenty of helpful facts, thanks for providing these statistics.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *