Ria.ru: Сърбия отговори на критиките относно приятелството си с Русия

(Дез)информация/Анализи

Европейските политици са лицемерни и прилагат  двойни стандарти, когато се противопоставят на сътрудничеството на Сърбия с Русия и Китай, заяви министърът на отбраната на републиката Александър Вулин. Думите му са цитирани от телевизионния канал PTC.

Началникът на военния отдел изрази позицията си в отговор на изявление на председателя на Комитета по европейските въпроси на Бундестага Гюнтер Крихбаум, че „кандидат за присъединяването към Европейския съюз не може да разглежда Русия като пълноправен и равен партньор на ЕС“.

Вулин припомни, че Германия, заедно с Русия, приключва изпълнението на проекта „Северен поток-2“, а Китай е един от най-големите търговски партньори.

Той сравни двойните стандарти на германския депутат по отношение на различните страни с теорията за „истинските арийци“ от времето на Хитлер.

Министърът на отбраната подчерта, че Русия и Китай са приятели на Сърбия, не отказват да я подкрепят и не правят приятелството икономически или политически избор.

По-рано бившият премиер на Русия Дмитрий Медведев заяви, че Москва и Белград активно си взаимодействат в различни аспекти, руската страна е спокойна относно опитите за интеграция на страната в ЕС.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
Коментар на АА

Можете да имате критично отношение към Сърбия и нейните ръководители, но в този случай изказването на министъра на отбраната Вулин е изключително на място.

Действително германските политици и ръководители нямат моралното право да обвиняват когото и да било в Източна или Западна Европа в заиграване с Русия, на фона на шрьодеризацията на германската външна политика.

Проблемът на политиците в Сърбия и в България, обаче, е главно в пропорцията на влияние и последствията. Каквото и да се каже за Шрьодер или за Северен поток -2 те не са нито единствените, нито най-главните в текущата политика на Берлин. Има достатъчно силни проатлантически кръгове, които в нужния час и в нужната форма ще потвърдят западната си идентичност и цивилизационна принадлежност.

Когато става за руско влияние в Сърбия и България, за разлика от Германия, става реч за структуроопределящо влияние, което във всеки момент може да компрометира възможността на страните да провеждат балансирана прозападна политика изобщо. Сърбия дори отказва да бъде член на НАТО, в допълнение има противоречие между думи и дела по темата членство в ЕС.

Подобна е ситуацията и спрямо Китай – сътрудничеството с тази държава върви на междудържавно равнище. Европейските компании действат на частно. Много често правителствата не са в течение на инвестиционни или други намерения на частни компании, още повече че много от тях са мултинационални и „дипломатическото“ им представителство не е само от една страна.

Прави впечатление и цитатът на бившия премиер Медведев. Както е известно той мина в Съвета за сигурност и там ще курира лично Балканите, в това число Сърбия и България.

* https://ria.ru/20200128/1563948609.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *