АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Eadaily.com: В мрежата попадна текстът на споразумението между Нафтогаз и Газпром

(Дез)информация/Анализи

Текстът на новото споразумение за транзит между Газпром и Нафтогаз на Украйна, което действа като посредник при резервирането на транспортирането на руски газ през Украйна до Европа, попадна в мрежата. Съдейки по него, транзитната ставка е само малко по-висока от предишния договор, но самите условия станаха по-малко гъвкави за Газпром.

Един от украинските анонимни канали на Telegram публикува сканирано копие на петгодишното споразумение за транзита на руски газ от 2020 г. до 2024 г. Не за първи път текстове на договорите между Нафтогаз Украйна и Газпром се оповестяват публично чрез различни украински информационни канали. Същото се случи и с предишния транзитен договор, който беше подписан през 2010 г.

Както вече беше съобщено, новото споразумение за транзит предвижда през 2020 г. транзит на 65 милиарда кубически метра газ, а през следващите четири години – 40 милиарда кубически метра. Генералният директор на „Оператор на ГТС на Украйна”

Сергей Макогон съобщи преди време, че всички обеми се разпределят в равни количества през всички дни на годината, 178 милиона кубически метра на ден през 2020 г. Тази информация се потвърждава в договора. През 2020 г. обемът на транзит се определя на 178,1 милиона кубически метра на ден, а през следващите години- на 109,6 милиона кубически метра.

Стана известна точната цена на транспортирането на газ през Украйна. Тя е 31,72 долара за хиляда кубически метра или 2,66 долара за хиляда кубически метра на всеки 100 километра, включително всички данъци и такси. Според предишния договор, Газпром плаща малко по-малко – 2,5 долара за хиляда кубически метра на всеки 100 километра.

Текстът на договора също така разкрива информация за нивото на надплащане за допълнителни обеми газ и условията за плащане и съдебни спорове.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Целият транзит на руски газ през Украйна ще се реализира  с авансово плащане, което Газпром е длъжен да извърши не по-късно от две седмици преди платения месец. В същото време двете компании вече няма да имат спорове в Арбитража в Стокхолм, а в Международния арбитражен съд на Международната търговска камара в Цюрих. Причина за прекратяването на договора от украинската страна например, може да бъде неплащането на Газпром на четири месечни последователни плащания. В същото време Газпром, очевидно, вече е взел предвид грешките на предишния договор, и в настоящия договор има клауза, кояго гласи, че арбитрите могат да променят текста на споразумението само ако се промени европейският регламент, като трябва да има съответствие с него /регламента. Освен това, транзитът на газ през Украйна може да бъде прекратен или спрян само след решение на Международния арбитраж, което се тълкува в съответствие с материалния закон на Швеция.

Украинската страна многократно е подчертавала, че руската компания ще плаща за допълнителни обеми газ с допълнително по-висока тарифа. Но тя се оказа не толкова висока. Така че, при поръчка на допълнителни капацитети тримесечие напред, Газпром ще плаща с 9% повече, на месец – 19% и на ден – 44%. Тарифите се изчисляват по специални формули за точки за влизане и излизане от украинската газопреносна система  нарастващ коефициент (1.1; 1.2; 1.45). В същото време Газпром запази в споразумението всички посоки за транзит на газ през Украйна – до Балканите и Турция, Румъния, Словакия, Унгария и Полша.

Много експерти вече изразиха изненадата си, защо Газпром се е съгласил да разпределя равномерно транзита през цялата година. Има периоди, когато доставките както нарастват, така и падат. И през януари руският холдинг значително не избира договорените обеми. Така, според

„Оператора на украинската ГПС”, транзитът от 1 до 25 януари е 2,12 милиарда при договорени 4,45 милиарда кубически метра газ. По този начин Газпром ще  плаща през януари над два пъти цената за транспортиране на газ през Украйна: за 25 дни през януари холдингът ще плати 141 милиона долара за реално транспортиране на газ от 67 милиона долара. Газпром плати два пъти повече от действително изпомпвания газ. Това стана възможно благодарение на фиксирането в транзитното споразумение на минималните обеми за пренос на газ“, написа министърът на енергетиката на Украйна Алексей Оржел във Facebook.

От страна на Газпром споразумението за транзит на газ през Украйна е подписано от Алексей Милър, ръководител на борда, а от страна на националната компания „Нафтогаз Украйна“ спразумението подписа Юрий Витренко, изпълнителен директор. Той е наречен вероятният наследник тази пролет на поста председател на управителния съвет на „Нафтогаз Украйна“, на мястото на Андрий Коболев.

 „Най-важното в документа е, което се потвърждава: страните постигнаха компромис. Украйна не беше в състояние сериозно да увеличи транзитните тарифи и Газпром трябваше да се съгласи на напълно необвързани условия в договора за ежедневна доставка“, казва Дмитрий Марунич, съпредседател на Фонда за енергийни стратегии. Той смята, че публикуваният договор най-вероятно е верен. Към момента на подготовката на публикацията, „Газпром“ не отговори на въпросите на  EADaily.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “IES ENERGY BRIEF: Eadaily.com: В мрежата попадна текстът на споразумението между Нафтогаз и Газпром

  • Have you ever thought about writing an e-book or guest authoring on other blogs?
    I have a blog based upon on the same topics you discuss and would love to have you share some stories/information. I
    know my readers would enjoy your work. If you’re even remotely interested,
    feel free to shoot me an email.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *