Анализи & АлтернативиБългария

Интервю за Радио Фокус: Не очаквам влошаване на руско-българските отношения, защото те имат видим и невидим спектър

Водещ: Защо Русия вижда в експулсирането на нейни дипломати от България целенасочено желание за подкопаване на приятелството между Москва и София? Задавам въпроса на бившия посланик на България в Москва Илиян Василев. За какво ни предупреждава, посланик Василев, Русия чрез говорителя на външното й министерство Захарова, окачествявайки поведението на българските власти като „шоу“?

Илиян Василев: По принцип в сегашната реакция на Захарова, няма нищо по-различно от това, което правеше и преди, и при предишните експулсации. Тя предупреди, между другото, и слушателите трябва да знаят, че има много привидности в това, което се случва. Затова набляга на думата „шоу“. Шоу е ситуацията, при която има представление, има драматургия. Тоест, мотивите за едно или друго действие не са съдържателни, а по-скоро във видимия спектър целят да създадат впечатление за нещо значимо, а не толкова, че са провокирани от някакви дълбоки мотиви. Ако си спомняте, при предишната експулсация тя каза нещо много знаменателно. Тя каза, че: „Ние разбираме българските власти, но те трябва да знаят, че има линии, които не трябва да се преминават“, което говори за истинския план на тази ситуация, че всъщност, онова, което се говори като експулсации, като видими белези на разграничаване от Русия, по-скоро в него има освен разбира се съдържателния и виртуален елемент. Ние с вас сме от хората, всъщност от една много малка част, които  знаят истинската история, има и доказателствата. Първо, не е никаква новина, че руските дипломати извършват несъвместима дейност с техния дипломатически статут, и това не е от вчера, нито пък тези двамата са последните. Както моят добър приятел Мони Паси каза, той все пак е бил външен министър и е бил с достъп до най-важните тайни, и той каза, че в руското посолство има 57 дипломата.

Водещ: Шпиони-дипломати.

Илиян Василев: Точно за това говоря. За 57 дипломата, които правят друга дейност, което означава, че двама на 57 не е особено драматична ситуация за руснаците. И поради тази причина всичко онова, което ние виждаме сега, е рамка на предварителна договореност, в която българското правителство, особено Борисов, защото той движи всичките тези неща – той е епицентърът на хъба, на всички неща, които се случват в държавата – и това трябва да му създаде, да поправи необходимия му образ, за да не изглежда, че проекти, които той реализира в геополитическа полза на Русия, не се възприемат като знак за неговия антиатлантизъм. Той по принцип има голям проблем с доказването на антикомунизма, на атлантизма и всичките тези неща, които ни привързват, прикотвят към западната цивилизация. Поради тази причина от време навреме прави такива ритуални жертвоприношения, като гони двама дипломати. Както виждате, от руска страна не последва незабавна реакция.

Водещ: Да, забави се във времето.

Илиян Василев: Миналият път се забави с повече от 40 дена. Казвам, понеже анализирам, имам достъп до информация, не е поверителна, в момента това, което ние виждаме, са опити на правителството и по-скоро на Борисов да си осигури политическо пространство, в рамките на което той може да реализира и довърши „Турски поток 2“. Знаете, че има американски санкции. И за него това е кошмар, тъй като е поел ангажимент спрямо Владимир  Путин да го завърши този път, защото за „Южен поток“ с неговото съгласие излязохме виновни. Защото в „Южен поток“ вината беше изцяло на Русия за това, че атакува Крим, и заради това западните банки й отказаха кредити и тя не успя да осигури финансиране за проекта. И се отказа основният партньор – италианската компания ЕНИ. И ние вместо да кажем, че нямаме нищо общо и не сме отговорните, а политиката на Путин е онази, която блокира „Южен поток“, послушно приехме ролята на жертвенето агне, на черната овца, и на виновни за всичко. Както виждате, нито Борисов, нито Радев казват истината, а там тя е документирана. И сега, понеже този път огромни пари изчезнаха, ако спомняте Путин беше казал…

Водещ: 800 милиона евро.

Илиян Василев: Точно – милиона евро. Нали си представят нашите слушатели, че президентът Путин може да е всякакъв, но когато той говори тези цифри, той ги говори със знание, тоест, е добре информиран човек. Няма да подхвърли тази цифра просто така. И тези милиони, които са загубени, частично или изцяло, те са част от капитала, който беше прехвърлен по „Южен поток-България“, част от допълнителните средства. В момента това, което се реализира, е сложна схема, за която Борисов му трябва от време навреме да прави такива ритуали с експулсацията на руските дипломати, за да може казусът, че той прави „Балкански“, а не „Турски поток“, тоест, в единия случай проектът под името „Балкански“ просто разширява мрежата, едно такова аморфно състояние, при което той не е геополитически проект на Русия, нито превежда руският газов монопол от турската граница на сръбската. Той просто си бил разширявал една абстрактна газоприносна система, което на английски се казва laughingstock – тоест е майтап, смешка, особено за експертите. Но той не се шегува, а просто трябва да го реализира. Доколкото е част от предварителна режисура, не очаквам влошаване на руско-българските отношения, защото те имат видим и невидим спектър. Онова, което се разиграва във видимия спектър, е малка част от онова, което е договаряно и договорено в невидимия спектър. Ще видите, че довечера в интервюто на руския посланик, тук няма да има дума за обреченост или помрачено отношение. Напротив, руската страна ще възприеме тази позиция, както виждате, и двамата дипломати експулсирахме, няма реакция на равнище Лавров, няма реакция на равнище Путин. Тоест, това е предварително договорено и синхронизирано. И затова Захарова е много точна – това е едно шоу.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Водещ: Какви са поуките?

Илиян Василев: Разбира се, искам да допълня, това е шоу на голямо равнище. Но е драма за конкретни хора. Много руски дипломати в България също имат реални основания, за да бъдат експулсирани. Не твърдя, че този елемент го няма, говоря за изборът на време.

Водещ: Ние правим този разговор в много особен ден – 1 февруари, на тази дата през 1945-та година  са разстреляни 150 осъдени от т.нар. „Народен съд“, това са регенти, министри, народни представители. Осъдени са по указания от Москва и от местното  престараване за успешно прилагане на Сталинския терор. И тук винаги ще стои въпросът какви са поуките за отношенията ни с Русия? В онези мрачни години те идват от Съветския съюз, но сега е Русия – разликата в стила и манталитета не е съществена.

Илиян Василев: Мисля, че тук поуките, затова и написах пост през нощта, дойде ми вдъхновението. Разсъждавам по следния начин: първо, ние дадохме повече жертви, повече бяха избити извън присъдата от първи февруари.

Водещ: Това е първата присъда.

Илиян Василев: Повече избити, отколкото фашистка Италия и нацистка Германия, тези, които причиниха Втората световна война.

Водещ: Да, така е.

Илиян Василев: Което означава, че не вината за Втората световна война е била определяща, дори не Съветският съюз е бил определящ, защото извинете, ама  Съветският съюз завладява Централна Европа. Тоест, съветският блок беше на много по-голям периметър, но никъде…

Водещ: Никъде няма такова избиване.

Илиян Василев: … такова нещо нито в Унгария, нито в Румъния, нито в Словакия, нито в Чехия, никъде, което означа, че днес трябва да говорим за местната специфика, за това, което аз наричам „манталитета“ на слезлите от планината, на злобата, на завистта, на властта на посредствените, на онези, които прекрачват моралната граница и посягат на чуждия живот в името на собствените си комплекси. Защото и днес тази проекция и ония щети, които бяха нанесени върху елита тогава, е стряскаща. Днес правих една сметка – ние сме малка нация – елитът в България, разбира се, това е абсолютно произволно, но да е 5-10 хиляди души от хората, които действително са глобално конкурентни с възможности да изведат нацията в трудни времена.  Да отнемеш от тези хора 2 700-2 800 души, при това цифрата им е много по-голяма, защото много са убити без съд и присъда, и са минали…

Водещ: 30 хиляди са жертвите, г-н Василев, без съд и присъда от терора след 1944 година.

Илиян Василев: Вие де факто сте унищожили голямата част от този елит.

Водещ: Унищожен е цветът на нацията.

Илиян Василев: Онази част, която не му позволява да се възпроизведе. И когато днес ние имаме повод за преклонение, ето днес на 1 февруари ние все още чакаме президентът Радев и премиера Борисов да отидат на паметника на жертвите

.Водещ: Е, ще отиде председателят на Народното събрание.

Илиян Василев: Служебна протоколна история. И аз си мисля президентът е президент на всички българи, обаче не е на част от онези българи, които имат паметта за онова време. Премиерът пък се кълне, че е антикомунист, а един път не е отишъл на този паметник. И виждате ли, и днес проекциите на тази сбъркана матрица ни управляват. Управляват ни не випуските на Софийския университет, на дисциплината „Право“, а от школата на МВР, онези, които не са могли да влязат в Софийския университет и не са били допуснати до него.

Водещ: И които имат комплексите за това.

Илиян Василев: Управлява ни тарикатлъкът на тези, които не искат да се борят, но искат да бъдат първи. И когато техните ценности и техният морал се пренесе през властта като обществен стандарт, то тогава нещата стават доста, доста трагични. Затова призовавам всички, не е задължително, не всички могат да отидат на паметника по една или друга причина, но в паметта си днес да си помислят, да осъзнаят какъв е мащабът на онази беда, която ни е сполетяла преди 75 години. Защото не само са загинали тогава тези с присъдите от Народния съд, и повечето хора, които са избити без съд и присъда, но което е още по-страшно, че само няколко години след това те убиха паметта за най-голямото съпротивително движение в Източна Европа, това на горяните, с което ни внушиха, че ние априори, едва ли не на генетично ниво сме народ, който се снишава, който няма волята за победа. А не е така. И когато днес виждате и се чудим, защо хората не протестират – това е, защото те ограбиха паметта и насадиха тези фалшиви митове за коленопреклонението на българина, а българинът ходи изправен.

Водещ: Как да прочетем събитията от 1 февруари, отправени към съвремието? Какви отношения трябва да потърсим с Русия, за да не допуснем втори Народен съд?

Илиян Василев: Аз мисля както в анализа, както го казах, че по-големият проблем и отговорността е на местните хора, не толкова на Русия, и Съветския съюз по-скоро. Съветският съюз в България нямаше база, военна база, което означава, че отново неговата оценка за потенциала на местната диктатура на местната комунистическа власт е била такава, че „няма нужда да им пращаме база, те сами ще си направят концлагерите.“ Моето послание днес е, че с Русия най-важното е: първо, да държим здравословна дистанция от нея, защото процесите в тази страна са извън наш контрол, а те в голямата си част винаги са имали един ако не деструктивен характер, то несъвместим с ценностната база, въз основа на която ние градим нашата нация. Русия е страна, която който познава историята й, той знае, че тя понеже е много голяма и е станала толкова голяма именно благодарение на умението й да упражнява насилие във вътрешен и външен план. Поради тази причина тази дистанция, здравословната дистанция е важна, именно за да се оттласнем и да се изолираме от негативни процеси, които се генерират вътре, и които неизбежно дават външните си проекции. Защото ако ние имаме тук власт на олигархията и сега ни се разиграват някакви шоута и спектакли, то е само защото именно тази олигархия, която е абсолютно несъвместима с цивилизационните норми и ценности на европейската цивилизация, тя гради своето съществуване, причината да съществува на пъпната си свързаност с Русия. Защото оттам идват и моделите, и парите, и онова, което ние ако нещо ни пречи да реализираме потенциала си на членове на Европейския съюз и НАТО, това е именно груповите и егоистични интереси на тези хора, които са свързани по съзнание, по ценности, по генотип ако искате с техните руски аналози. Затова тази дистанция, първо, е много важна. Второ, настояване  за равноправното третиране от наша страна е предпоставка да бъдем уважавани. В Русия не уважават наведения човек. Аз го знам по себе си, защото най-трудно ми беше тогава, когато трябваше да обясня в Москва, защо България влиза в НАТО и в праймтайма на тяхната телевизия, когато ме нападнаха, за да обяснят как България е неблагодарна и т.н., и това ми е било винаги водеща мисъл, че ние сме отделен народ с много голяма история и никой не може да ни диктува, какво да правим или да не правим, а включително да ни внушава, че сме неблагодарни. Тоест, равноправното третиране е задължително. И третото нещо, което също си мисля, че е много важно, което е винаги съпроводено с уважение, е правене разлика между политиката на Кремъл, тоест, кремълските управници, и отношението към руския народ, към руската история и култура. Защото новите русофили не знаят нито руски, нито познават руската култура. И най-важното е това, че ние винаги трябва във всичко, правейки разлика между тези две неща, да не обещаваме повече, отколкото можем да изпълним, както примерно Борисов направи с „Турски поток“. Той обеща повече, отколкото може да изпълни, в резултат на което сега отново ще имаме кръг от неблагоприятни вести от САЩ, от Брюксел във връзка с това, че са нарушени газови директиви, че са нарушени норми. И ставаме пак отново виновни, сами се поставяме в положението, понеже сме обещали повече, не аз и вие, а началниците, сега трябва отново да бъдем в ролята на виновни, защото сме обещали повече. Аз не съм виновен, нито вие, нито по-голяма част от българския народ, особено тези, които са извън властта. И поради тази причина отношенията с Русия, те ще бъдат толкова здрави, толкова стабилни, колкото бъдат по-равноправни и по-балансирани. В смисъл, знаем точно какво да очакваме и не влагаме емоции в тях. Всъщност, това е било да излезем от сферата на суеверията, каквото е русофилството между другото. Аз на всички много силно препоръчвам да четат Благоев и Кирков, защото ние сме фактически загубили европейската си посока в момента, в който българските социалисти са се отказали от Благоев и Кирков.

Водещ: Г-н Василев, ако на 1 февруари преди 75 години и на терора преди и след тази дата българи са избивали българи под вдъхновението на ставащото и ставалото след 1917 година в Съветския съюз, има ли днес в наши дни също такова влияние, освен олигархичните модели?

Илиян Василев: Абсолютно. Знаете според изследванията, колко са били партизаните – под 3 хиляди души, изведнъж на 8 или 9, или на 10-ти са се появили десетки хиляди. Комплексът, съзнанието, че ти нямаш заслуга, че ти минаваш по втория начин, че тарикатстваш, е именно определило и мотива на тези хора, които са убивали без съд и присъда, именно да се докажат със задна дата, че те имат заслуги към новата власт. Днес вие имате специализиран съд, който абсолютно отразява матрично мислене – от името на Народния съд, дори не е толкова далеч да видите и в социалните мрежи,  и на много места подхвърляния, че ето, пак Народен съд трябва, за да се изчистят мръсните и т.н. Тоест, манталитетът, матрицата на мислене на тези хора е наследена. Има много хора, аз затова казах за Школата в Симеоново, аз, разбира се, има много прекрасни хора и ченгета, които уважавам заради професията им, но винаги има хора, които вместо да облегнат на себе си, на собствения си риск, на собствения си труд, търсят късия път, тарикатлъка, далаверата. И затова ние имаме две България: една България, която расте на базата – Евгени Кънев страхотна статия направи в „Медиапул“, силно я препоръчвам, за двете мрежи – абсолютно съм съгласен. Значи, има една България, която знае, че пътят към благоденствието е през личния труд, инициативата, риска, и друга, която знае, че пътят е с малкото труд, чрез влизането и включването към някоя организирана престъпна група. Дали ще бъде партия, дали ще бъде някакво друго сдружение, без значение, хората на тарикатското, които вместо да изработят пари, те ще преразпределят пари, публични разбира се, вместо да се борят в конкуренция да отстоят своето право да водят и да ръководят, те ще минат през асансьора на някоя власт и абсолютно незаслужено на 30 години ще станат милионери.

Водещ: Да, ще се катерят върху рамената, ще се разхождат върху главите на останалите.

Илиян Василев: Точно така.

Водещ: Благодаря ви, че бяхте наш гост.

Илиян Василев: Моля. И Бог да прости жертвите.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *