Светът

Vedomosti.ru: Ердоган обвини Русия, че не спазва споразуменията за Сирия

(Дез)информация/Анализи

Турският президент Реджеп Ердоган обвини Русия, че не спазва споразуменията за Сирия, съобщи в сряда турскосто издание „Sabah“. Според Ердоган Анкара изчерпва своето търпение поради продължаващите атаки на сирийските правителствени сили в провинция Идлиб. „Русия ще действа или с режима на (сирийския президент Башар Асад. -„ Ведомости “), или с Турция.
Русия ни казва, че се борят с терористи. <…> Всъщност тези хора избягаха от насилието на режима на Асад “, каза Ердоган. Турският президент направи това изявление ден, след като американският държавен секретар Майк Помпео говори за „дълбоката загриженост“ на Вашингтон за настъплението на Русия, Иран, Сирия и ливанската Хизбула срещу Идлиб и западен Алепо. Той твърди, че действията на тези държави възпрепятстват установяването на примирие в Северна Сирия.
Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков нарече изказването на Помпео лицемерно, казвайки, че сирийските сили са били унищожaвани или пленявани единствено по време на отбрана и контрнастъпление срещу бойците на Джебхат ал Нусра, сирийския клон на Ал Кайда (и двете групи са забранени в Русия), осем танкове, повече от 15 бойни машини на пехотата, 49 пикапа с оръжия с голям калибър и десетки артилерийски части от различни калибри.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Обвиненията на турските и американски власти съвпаднаха с превземането на град Маарат ал Нуман, разположен в провинция Индлиб от сирийските правителствени сили във вторник. Правителствените сили започнаха да го разминират. Идлиб като цяло е най-проблемният район в Сирия.
През последните години Русия се опитва да накара Турция да отдели терористичните групи от т. нар. Патриотична опозиция. Но както призна руският министър на външните работи Сергей Лавров на 28 януари, „терористите продължават да нанасят удари по тези хуманитарни коридори, блокирайки изхода на цивилни, опитвайки се да ги запазят като човешки щит“.
Но според източник, близък до руското Министерство на отбраната, превземането на град Маарат ал-Нуман означава, че скоро целият критично важен път Хама-Алепо може да бъде изчистен от бойци и тогава, може би, ще настъпи пауза в боевете в Идлиб.

Генерал-майор Юрий Боренков, ръководителят на Руския център за помирение на воюващите в Сирия, заяви, че сирийската армия атакува провинция Идлиб „с изключителна селективност и точност“. Той твърди, че действията на сирийската армия са били отговор на терористични атаки.
Целта на контраофанзивата на сирийската армия според генерала е разгрома на екстремистките групировки в западните покрайнини на Алепо, както и в градовете Маарет ан Нуман и Серакаб от провинция Идлиб.

Според друго лице, близко до руското министерство на отбраната, прекратяването на огъня в Идлиб, официално влязло в сила на 12 януари, е изключително нестабилно. От началото на януари бойците са стреляли по сирийската армия повече от 1200 пъти, поради което правителствените сили бяха принудени да отвръщат на удара и да извършват офанзивни операции, включително мащабни, както беше в случая с Маарат ал Нуман, казва той. Лавров заяви по-рано, че руските сили “ всячески упражняват влияние върху сирийското ръководство“, за да отговорят на тези провокации пропорционално, „при пълно отчитане на изискванията на международното хуманитарно право и нуждите на населението“. Турските военни от своя страна не са особено активни в преговорите с опозиционните групировки в Идлиб, заяви дипломатически източник на „Ведомости“: Анкара има пряко влияние върху антиасадските групи, но въз основа на своите политически интереси не бърза да ги прилага.

Това положение не устройва руската страна, но е възможно да се задвижи ситуацията само чрез контакт между президентите Владимир Путин и Ердоган, източникът смята, че те : вероятно ще имат телефонен разговор в близко бъдеще, основната тема на който ще бъде ситуацията в Сирия.

Коментар на АА

Конфликтът между Русия и Турция, между Ердоган и Путин неизбежно взема превес над възможностите на двамата да го вкарват в управляеми и контролируеми рамки.

Прекалено широк и дълбок е фронтът на противоречия. Не всичко може да се договори, както е случая в Идлиб, в който Путин насърчи Асад да си вземе „своето“. Няма съмнение, че решение и компромис по тази ключова за конфликта в Сирия тема, не може да има. Тоест военното решение си остава предпочитан от Асад и подкрепян от Путин път за възстановяване на контрола на централната власт върху цялата територия на страната.

Новият пик в конфронтацията идва и след прекия сблъсък в Либия, в който Русия и Турция са на различните страни на въоръжения конфликт и пряко участват с военни. И там е въпрос на време да се стигне до пряк сблъсък.

Действително не остава друго равнище на решение на проблема освен пряк разговор между Ердоган и Путин и той със сигурност предстои, но интересите са толкова диаметрално противоположни, че нито единият, нито другия гледат на временните компромиси като постоянно решение.

За руския президент е важно да се избегне пряк и видим сблъсък, който ще постави и двамата лидери в невъзможност да представят личните си отношения като гарант на мира. За това Кремъл ще продължава да насърчава Асад и да осигурява неговите нападателни операции, като стои в сянка.

Дадените първи значителни жертви и от двете страни – от турска и сирийско-асадска страна, правят конфликта хроничен.

* https://www.vedomosti.ru/politics/articles/2020/01/29/821760-ssha-i-nastupleniya?utm_campaign=newspaper_30_1_2020&utm_medium=email&utm_medium=email&utm_source=vedomosti%3Futm_campaign%3Dnewspaper_30_1_2020&utm_source=vedomosti

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *