Светът

News.ru: ЕС затяга правилата за влизане в съюза

(Дез)информация/Анализи

Европейският съюз подготви нови правила, които затягат условията за присъединяване към техните редици. Документът беше разработен след временно прекратяване на преговорите с Албания и Северна Македония и беше наречен „Подобряване на процеса на присъединяване – надеждна перспектива на ЕС за Западните Балкани“.

Според радио „Свободна Европа“ Франция e станаla основен инициатор за развитието на проекта.

Искат да одобрят плана на срещата на върха през 2020 г. в Брюксел. Правилата ще засегнат Албания, Косово, Северна Македония и Босна и Херцеговина. Що се отнася до Сърбия и Черна гора, които могат да влязат в ЕС през 2025 г., те няма да бъдат подчинени на новите правила.

Както NEWS.ru писа по-рано, британското външно министерство възложи на своите дипломати да заемат независима позиция от бившите си колеги в Европейския съюз. Според инструкциите на външното министерство също се препоръчва „да се седи“ на разстояние от европейските дипломати по време на международните срещи.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Коментар на АА

Смяната на правилата за присъединяване към ЕС за четирите страни от Западните Балкани, докато се запазват условията за Черна Гора и Сърбия, предпоставя неравнопоставеност на преговорния процес доколкото шансовете на кандидат членките не са свързани с реалните обективни измерители на прогреса, а с различен сет от критерии.

От добрата страна е, че въпреки условностите се открива перспектива за започване на преговорите за членство още през месец май т.г.

От друга обаче, въпреки оценката за „стъпка в правилната посока“ Франция все още не са съгласили, че това е достатъчна стъпка за да снеме резервациите си относно членството на тези страни в ЕС. Което означава че не е сигурно че Париж ще снеме възраженията си до срещата на Европейския съвет.

Потвърждава се и възможната връзка между тази позиция на Франция, идеята за „сръбски“ малък Шенген и позициите на Москва срещу разширяването на ЕС.

* https://news.ru/europe/evrosoyuz-uzhestochit-pravila-vstupleniya-v-alyans/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *