АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи : Защо не вярвам на работодателските организации, когато атакуват ТЕЦ „Марица-Изток“ 2?

Защо не вярвам на работодателските организации, когато атакуват ТЕЦ Марица Изток – 2, че изразявт действитения интерес на бизнеса? Първо, защото единствената мяра за оценка е прогнозата за цената на еленергия не само в непосредствено, но и средносрочен план. Какво точно ще се случи след като се затвори по този урбулешки начин ТЕЦ МИ-2 и най-вече дали правилно диагностицират проблема.

Второ, защото много от тях имат конфликт на интереси и не би трябвало да се произнасят изобщо или ако го правят да бъдат така добри да кажат, че са собственици на субсидирани ВЕИ или когенерации, тоест получават пари за това че другите индустриалци плащат, защото ако виждаме рекорди на цената на еленергията, то е и за това, че някой трябва да плаща тези субсдии и пиковите търсения. Цената на тока в Мариците е в пъти по–ниска от продаваната от тях енергия. Тоест демагогията би трябвало да има някаква граници, да не говорим че и приличието трябва да се намеси.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Трето, съгласен съм че по начина по който се „спасява“ ТЕЦ МИ-2 той се убива. Защото има смисъл да наливаш пари само там където търсиш устойчиво решение, а нашите „юнаци“ само реагират на криза, което влошава перспективата за намиране на вярното решение. Наливането на пари без решение е като морфин на терминално болен. А ТЕЦ „МИ-2“ има бъдеще в модернизация чрез по-нови технолологии и плавен преход. Ако втората част от уравнението – опцията за плавен преход – я няма, значи правителството съзнателно води нещата до преднамерено абсурден край при който хората остават с впечатление че освен да се наливат безумно стотици милиони лева друг път няма.

И така бездействието се превръща в съучастие в убийството на мощности и деструкцията на регионалните баланси в три области. Нещо повече, дори може да се мисли, че това е и стратегия, за да се оправдае АЕЦ „Белене“ – зад претенциите за „зеленост“ и „целесъобразност към климатичните цели“. Идеята е обществената подкрепа за ТЕЦовете в Мариците да се оттегли, местния интерес да се противопостави на националния и т.н. Накрая нищоправещите управници, съзнателно проспали времето за реакция, ще тръснат на народа „прозрението“ че половин милиард лева всяка година са нужни за да работи централата и хората, които не са експерти и които нямат общата картина и специфичните „пропуски“ – ще се примирят.

Както и преди съм го казвал – не мога да допусна моите хора от Стара Загора да пострадат само защото една нова схема на гранд корупция се заформя в София. Депутатите от Заарата, кмета, нищо че е от ГЕРБ, и всички зааралии, трябва да разберат че разиграват съдбата на този град. Дори не на покер, а на белот на стар вестник с белязани карти.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *