АкцентБългария

Gazeta.ru: Не е достатъчен природния газ от САЩ: София иска отстъпка от “Газпром”

(Дез)информация/Анализи

България се стреми „значително да намали“ цената на газа. София отдавна планира да замени част от руското гориво с по-скъп американски или катарски ВПГ, както и газ от Азербайджан. България не е най-значимият клиент на „Газпром“, но руският монополист едва ли ще иска да го загуби, твърдят експерти, интервюирани от Gazeta.Ru. Така че, София вероятно ще получи отстъпка на газта, предполагат те.

„Булгаргаз“ води преговори с руската компания „Газпром експорт“ за „значително намаляване“ на цените на газа, съобщава уебсайтът му. София иска да намали разходите за второто тримесечие на 2020 г. с 2,52%.

България очаква отстъпката на един мегават да бъде 1,11 лева (39,33 рубли).

„Булгаргаз“ преговаря с „Газпром експорт“ за понижаване на цената на доставките на газ. Очаква се до края на февруари 2020 г. страните да постигнат съгласие и цената на природния газ за България да бъде значително намалена “, казаха от българската компания.

България започна да получава първия газ през „Турски поток“ в началото на 2020 г. На 1 януари бе открит нов газопровод с капацитет 31,5 милиарда кубически метра. м. Общо са положени две линии. Първата е за доставка на руски газ за Турция, втората за страните от Южна и Югоизточна Европа.

Преди това руската страна обвини България, че умишлено забавя изпълнението на газопровода. В същото време София вече обяви желанието си да замени част от руския газ с други доставки. По-специално, с по-скъпо гориво от Азербайджан. България също така иска да закупи американски ВПГ.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Според изявлението на Министерството на енергетиката на страната в края на януари половината от обема на руския газ подлежи на подмяна – 50%. И в София искат да направят това до края на тази година. Това е част от политиката на България за излизане от газовата орбита на Русия.

„Що се отнася до природния газ, страната ни ще продължи да диверсифицира своите източници и маршрути за страната. България и САЩ имат широко поле за сътрудничество в областта на втечнения природен газ (ВПГ) “, посочи българска агенция (цитирана от Интерфакс).

В момента почти целият газ, закупен от София, идва от Москва. И за да намали енергийната зависимост, България иска да се преориентира. Горивото от Азербайджан ще се доставя по Трансанадолския газопровод (TANAP). Той минава през Турция и свързва Азербайджан с Европа.

България ежегодно внася около 3 милиарда кубически метра газ от Русия. Според сценария на 50-процентово заместване, доставките от Русия ще намалеят с около 1,5 милиарда кубически метра. България ще трябва да купи около 1 милиард от Азербайджан, тъй като по-рано по време на изграждането на TANAP държавите се договориха за такъв обем, казва Игор Юшков, водещ анализатор от Националния фонд за енергийна сигурност. Остават около 500 милиона за ВПГ.

България започна диверсификацията още през миналата година. Тогава газът беше закупен за първи път от САЩ (140 милиона кубически метра втечнен природен газ от Kolmar NL), като горивото беше получено в гръцкия терминал Revithoussa. Според властите България закупува горивото на „конкурентни цени“, спестявайки 15 милиона лева (около 7,7 милиона евро).

„Това е още една стъпка към либерализиране на пазара на газ“, – коментира закупуването на американско гориво българският министър на енергетиката Теменужка Петкова.

В самата България няма нито един терминал за втечнен природен газ. Ройтерс обаче съобщи през януари 2020 г., че българският оператор за транспортиране на газ „Булгартрансгаз“ ще закупи 20% дял в гръцкия терминал за втечнен природен газ в Александруполис. Освен САЩ, Катар също се счита за потенциален източник за закупуване на ВПГ.

Искането за отстъпка на руското гориво може да означава, че българската компания се опитва да оказва натиск и да постигне по-конкурентни цени от газовия монополист в лицето на „Газпром“, казва Юшков.

Очаква се газът от Азербайджан да бъде много скъп, той ще преминава през TANAP, където има високи транспортни тарифи, както и през газопровода в строеж в Гърция и България, каза в интервю за Gazeta.Ru заместник-ръководителят на Националния фонд за енергийна сигурност Алексей Гривач.

Отстъпката от „Газпром“ е опит за намаляване на разходите, които София ще направи по други договори. Ако България е готова да купува по-скъп газ от други, тогава на какво основание България иска отстъпка, не е ясно – казва Гривач.

Може би по този начин София демонстрира готовност да заеме по-строга позиция към Москва в очакване на предстоящите избори в страната.

Коментар на АА

Появата на поредица от материали в руските медии посветени на предстоящата ревизия на договорите за доставка на природен газ с Газпром издават нервност, особено в контекста на заявките на българското правителство да намали покупките от Газпром с 50%.

Упорито отстоявана и невярна е тезата, за това че руският газ е по евтин от американския ВПГ няма нужда от коментар. Достатъчно е да се сравнят цените в договорите на Газпром с Булгаргаз и цената на европейските газови борси – разликите са повече от два пъти!?. По-интересно е твърдението, че азерския газ е по-скъп от руския, което вече издава сериозна загриженост. В договора на Булгаргаз, цената на азерския газ е вързана към цената на руския газ с дисконт от 10 процента.  Така че и това твърдение не е вярно.
Факт е обаче, че при ревизия на ценовата формула с Газпром, може, поне на теория азерския газ да се окаже по скъп.

Практиката на доставки на азерския газ в Турция обаче, където Боташ също имаше подобни притеснения, показа че той остава достатъчно конкурентноспособен, тъй като Сокар държи да доставя под цените на Газпром.

* https://www.gazeta.ru/business/2020/02/11/12955363.shtml

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *