Регионът

BGR.NEWS-FRONT.INFO: Ekspres (Сърбия): САЩ извиват ръцете на България за «Турски поток», но натискът на народа е по-силен

(Дез)информация/Анализи

Сръбската публикация говори за ситуацията около продължаването на „Турски поток“ през територията на България. Преди шест години България, под натиска на САЩ, спря «Южeн поток», понастоящем София все още е под натиск. Но най-силният натиск е вътре в България и той е в полза на изграждането на «Турски поток».

Превод от Ekspres (Сърбия):

Воислав Вулетич, председател на Газовата асоциация на Сърбия, е оптимист. Той смята, че проектът само „малко закъснява“, но „натискът на Европа и Русия върху България е по-силен от американския“.

Въпреки това, преди малко повече от месец, след едно изявление на руския президент Владимир Путин стана ясно, че натискът на САЩ също не е безобиден.

Путин добави, че Русия може да намери алтернативен път, заобикаляйки България.

„Ще почакаме и ще видим как ще се развие този проект. Ако българите не го искат, ще намерим друг начин“, каза Путин.

Българският премиер Бойко Борисов отрича, че проектът умишлено се забавя, тъй като страната му изгражда средно пет километра газопровод на ден. Той обясни, че София е започнала строежа късно заради задължителните процедури и се надява проектът да бъде завършен до края на следващата година.

Воислав Вулетич обаче подчертава, че над България се оказва най-силен натиск и той е в полза на изграждането на «Турски поток»

«Отказвайки се от «Южен поток», Борисов нанесе огромни щети предимно на самата България и хората се разбунтуваха срещу нeго. Този път българите вероятно вече няма да имат възможност да избират. Причината за оптимизма вече може да е, че България има един вариант — да пусне газ през своята територия, колкото и американците й извиват ръцете”, заяви Воислав Вулетич пред„ Експрес”.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




«Без «Турски поток» над България ще надвисне опасността, че един ден тя може да остане без газ», каза Вулетич.

Натискът на българския народ е по-силен от този, който САЩ упражнява над властта в България, допълни експертът.

Коментар на АА

Този материал в сръбската преса е типичен пример за вторична хибридна публикация. Преведена на български от руски хибриден сайт, тя има за цел да внуши на читателите колко сме изостанали зад сръбските ни съседи в битката за вярност пред Кремъл.

Кои са неистините?

Първо, София спря Южен поток. Изяснихме, че проектът е спрян по взаимна договореност между партньорите Ени и Газпром. Няма нито един документ, от който да е видно, че с някакъв акт или действие България е спряла този проект.

Второ, идеята, че натискът в полза на Турски поток в България е синхронизиран между Русия и ЕС е силно преувеличен, както и изобщо тезата за някаква фатално противопоставяне по темата Турски поток между ЕС и САЩ. Не на последно място, нито Германия, нито Австрия имат някакъв особен интерес в Турски поток, техният интерес е в Северен поток и последното нещо, което ще направят е да се грижат за чужди проблеми. Турция не е член на ЕС.

Трето, повторението на „заплахата“ че ако България не пропусне руския газ, той ще я заобиколи е вече банална лъжа. Ако беше истина, то количествата от Турски поток, които вече постъпиха в Турция, и които имат проблем с пласмента, щяха да намерят път през Гърция и през ТАП.

Четвърто, не знам, вие може да сте свидетели на огромно публично недоволство срещу спирането на Южен поток, насочено срещу Борисов. Не съм забелязал, може би вие сте забелязали все пак в материала се говори за „бунт“!?

Върхът на претенцията на автора е заплахата, че ако не пусне Турски поток България щяла да остане без газ. Газ има в изобилие на границите ни със съседите, който търси своя купувач. Още през тази година, можем, ако това се наложи да прекратим всякакви покупки на руски газ и от това няма да пострада нашата енергийна сигурност.

* https://bgr.news-front.info/2020/02/13/ekspres-srbiya-sashh-izvivat-rczete-na-blgariya-za-turski-potok-no-natiskt-na-naroda-e-po-silen/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *