Светът

Kommersant.ru: “Газпром” отново ще продава газ на Европа

(Дез)информация/Анализи

„Газпром“ очаква вълна от предоговаряне на дългосрочни договори със старите си клиенти в Западна Европа, които изтичат през 2021-2024. Обемът им се оценява на „десетки милиарди кубически метра“, каза Елена Бурмистрова, заместник-председател на съвета на монопола. През този период монополът приключва договори с Холандия, България, Сърбия, Италия, Турция и Унгария с обем над 30 милиарда кубически метра. Според анализаторите на фона на нарастващите покупки на евтин ВПГ, преговорите за цените и условията на новите договори ще бъдат трудни.

„Газпром“ може да удължи газовите договори със старите си европейски клиенти, които изтичат през 2021-2024 г. Обемът им се изчислява на „десетки милиарди кубически метра“, каза Елена Бурмистрова, заместник-председател на „Газпром“ на Деня на инвеститора в Ню Йорк на 13 януари. Според нея това включва и най-старите клиенти на „Газпром“, договори с които са сключени преди 40-50 години: първите доставки на съветски газ за Западна Европа започват на 1 юни 1968 г.

„Наблюдаваме постоянно търсене. Днес нашите клиенти идват при нас и казват: „Добре, а можем ли да започнем да обсъждаме с вас допълнителни обеми доставки от 2021 г., от 2022 г., от 2024 г.?“, каза тя. В „Газпром“ отказаха да коментират допълнително.

В следващите години изтичат редица дългосрочни договори на „Газпром“.

·        Договорът с италианския Edison за 2 милиарда кубически метра изтече още тази година.

·        През 2021 г. изтича договор с унгарския Panrusgas (обемът на договора – 8 милиарда кубически метра), холандския GasTerra (4 милиарда кубически метра) и сръбския Yugorosgaz A.D. (50% от Газпром; 1,5 милиарда кубически метра).

·        През 2022 г. приключва договори с частни турски вносители – Bosphorus gaz, Akfel gas и Shell Energy в размер на 4 милиарда кубически метра и договор с държавния Botas със същия обем.

·        Освен това ще изтече и договор с Булгаргаз за 2,9 милиарда кубически метра.

Официално през 2023 г. изтича най-големият европейски договор на „Газпром“ – с търговеца WIEH, който преди беше половината собственост на Wintershall и другата половина на „Газпром“. Търговецът обаче вече е напълно консолидиран от „Газпром“, така че няма съмнение относно повторното подписване на договора.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Продължаването на договора с полския PGNiG за 10,2 милиарда кубически метра след 2022 г. е под въпрос. Властите на страната вече заявиха, че не смятат да купуват руски газ. Полша планира да замени тези обеми с доставки през Балтийския тръбопровод от Норвегия и ВПГ от САЩ.

При това най-големите договори на „Газпром“ в Европа – с Eni в Италия и Uniper в Германия с общ обем от почти 50 милиарда кубически метра годишно – бяха сключени до 2035-2036 г.

„Газпром“ планира не само да предоговори стари договори, но и да осигури допълнителни доставки за Европа. До 2030 г. компанията очаква ръст на износа за страни извън ОНД с 34% спрямо миналогодишната цифра от 199,8 милиарда кубически метра. В същото време Европейската комисия последователно се противопоставя на практиката за дългосрочни договори на тръбопроводен газ.

Коментар на АА

Статията в Комерсант е по повод на въпросите на акционерите на Газпром и най-вече държателите на американските депозитни разписки, които са квазиакции и се държат от американски инвеститори, относно влиянието на предоговарянето на дългосрочните договори за доставки на газ в следващите четири години. Най-голямата интрига с договорите на Газпром с клиентите в Италия и Турция.

В Източна Европа се очаква дяловете на компанията да спаднат до и под 50 процента, което е стандартно положение във вече диверсифицирани пазари. На коя отметка ще спре падането на пазарния дял на Газпром в отделните пазари ще зависи от способността на компанията да се приспособи към острата конкуренция на азерски и норвежки тръбопроводен газ, както и изключително силната атака от страна на глобалния ВПГ пазар.

Прогнозите за увеличаване на продажбите на газ на този фон изглеждат по-оптимистични отколкото реалистични.

Заедно с дяловете и цените ще падат, което предполага още по-голямо ограничаване инвестиционната програма на компанията и възможностите и да финансира инфраструктурни проекти.

* https://www.kommersant.ru/doc/4252745

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *