Rusmonitor.com: Ердоган обвини Русия в „клане“ в Сирия и намекна за възможността за създаване на ядрено оръжие

(Дез)информация/Анализи

Турският лидер заплашва да унищожи силите на сирийския режим „навсякъде“, ако турските войници претърпят нови атаки.

Турският президент Реджеп Ердоган на 12 февруари обвини Русия в „клане“ по време на действия в подкрепа на правителството на сирийския президент Башар Асад. Турският лидер заплашва навсякъде да унищожи силите на сирийския режим, “ако турските войници бъдат подложени на нови атаки.

„Режимът, подкрепян от руските сили и проиранските бойци, постоянно атакува цивилни, като извършва кланета и кръвопролития“, заяви Ердоган на среща с парламентаристи от управляващата партия.

Москва от своя страна обвинява турската страна, че не е „неутрализирала терористите“ в северозападната сирийска провинция Идлиб, последното убежище на ислямистките бунтовници, които се противопоставят на режима на Асад от 2011 г. . Руското министерство на отбраната заяви, че присъствието на турски войски и бронирани машини в Идлиб значително влошава ситуацията в тази провинция.

През последните дни Анкара укрепи позициите си в Идлиб със стотици военни превозни средства, превозващи артилерия и войници.

Турция загуби 14 войници през последните девет дни и твърди, че е убила повече от 100 сирийски войници, обслужващи режима на президента Башар Асад в отговор.

Директната критика на Ердоган срещу Москва е рядкост от 2015 г. насам.  През 2015 г. отношенията между Анкара и Москва рязко се влошиха, след като Турция свали руски бомбардировач, който нахлу в нейното въздушно пространство.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
Турският президент Тайип Ердоган заяви в сряда, 4 септември, че е недопустимо държавите с ядрено оръжие да забраняват на Анкара да има ракети с ядрени бойни глави. Това съобщи Ройтерс.

„Някои страни имат ракети с ядрени бойни глави, и не една или две. Но (те ни казват), че ние не можем да имаме. Не мога да приема това “, каза той на управляващите членове на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) в град Сивас.

„Няма развита нация в света, която да ги няма“, каза Ердоган.

Турция подписа Договора за неразпространение на ядрените оръжия през 1980 г., а също така подписа Договора за цялостна забрана на ядрени изпитания от 1996 г.

Ердоган намекна, че иска същата защита за Турция, каквато има Израел.

„Израел е до нас, почти сме съседи. Те плашат (други страни – изд.), Притежаващи ядрени оръжия “, подчерта турският президент.

Коментар на АА

Именно по темата създаване на ядрено оръжие може да се проследят едни от най-значимите неудачи в обвързването на Турция с Русия. Надеждата че четирите ядрени реактора, които страната строи с Росатом ще и дадат възможност да развие самостоятелен потенциал за обогатяване на уран, като стъпка към създаване на собствени ядрени оръжия, се обърнаха срещу самия Ердоган. Гаранциите на НАТО не важат в Сирия. А Путин продължава скрито да подкрепя амбициите на Асад да прочисти провинция Идлиб от неговите противници, включително от турски военни части.

На този етап не се очертава видим компромис, но докато Асад продължава настъплението си, а Ердоган плаши с последствия, нещата ще опират да бавно, но неотменимо изместване на Анкара от позициите и в Идлиб.

Изострените отношения на Анкара с партньорите и от НАТО и със САЩ допринасят за усещането за изолация.

Не случайно пазарите реагираха и турската лира бавно започна да се обезценява. Процесът не е необратим, но хроничните слабости в политиката на Ердоган, отварянето на множество фронтове едновременно, както и слабостите на турската икономика не предвещават спокойни дни за югоизточната ни съседка.

* https://rusmonitor.com/erdogan-obvinil-rf-v-rezne-v-sirii-i-nameknul-na-vozmozhnost-sozdaniya-yadernogo-oruzhiya.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *