Lenta.ru: Уличиха Украйна в износ на военни продукции за Русия

Дез)информация/Анализи

Украйна изнася военни продукции за нуждите на руското Министерство на отбраната, въпреки забраните, установени от украинското законодателство. За това пише портала „Наблюдател“  позовавайки се на данните на „Националния индустриален портал“.

По-специално Украйна беше осъдена за доставка на два турбореактивни двигателя през февруари за научно-техническия комплекс на „Таганрогския авиационен кръст Г.М.Бериев“. Отбелязва се, че те са били предназначени за издирващите и спасяващи самолети-амфибия Be-200ES на военноморската авиация на руския флот.

„Тези двигатели могат да бъдат инсталирани на този самолет или да бъдат инсталирани на следващата серийна машина на руското предприятие“, подчерта източникът. В същото време се отбелязва, че цената на един двигател е 2.496 милиона щатски долара.

Въпросът за замяната на украинските двигатели с френско-руските SaM146 беше повдигнат в Министерството на отбраната на Русия, но беше отхвърлен поради факта, че тези двигатели имат компоненти от страна членка на НАТО.

По-рано стана известно, че украинският държавен концерн „Укроборонпром“ се е покачил в класацията на световните търговци на оръжие SIPRI TOP-100, подготвена от Стокхолмския международен институт за изследване на мира. През 2018 г. „Укроборонпром“  успя да реализира продажби на стойност 1,3 милиарда долара и заема 71-ата позиция в класацията.

През август 2014 г. Украйна наложи забрана за износ на военни стоки и стоки с двойна употреба в Русия. Съответният указ беше подписан от тогавашния президент на страната Петро Порошенко.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
Коментар на АА

Материалът в един от известните руски сайтове. Лента.ру  разкрива трудностите при прекратяване на взаимовръзките между предприятията от отбранителната промишленост на Русия и Украйна, които са създадени и оперирали в условията на единната продуктова и производствена верига на Съветския съюз.

Не е тайна, че Украйна доставяше основната част от ракетните двигатели за руските космически кораби и след прекъсване на доставките от украинските предприятия в рамките на концерта Южмаш, броят на успешните изстрелвания значително намаля. Руските предприятия не успяха да организират руски аналози.

Пак отсъствието на преки доставки от украински предприятия доведе до това, че качеството на руската оръжейна продукция на световния пазар спадна и Русия загуби редица битки за важни клиенти. Миналата година страната отстъпи второто място в класация за най-големи страни износителки на оръжия на Китай и няма изгледи положение в скоро време да се промени, именно поради зависимостта от внос на важни възли и детайли.

Ако обърнете внимание, в Русия смятат, че вносът от Украйна е по-приемлив отколкото от Франция.

При всички случаи интересите на украинските предприятия, голяма част от които загубвайки руските си клиенти, трудно намират алтернативи, влизат в противоречие с националните интереси и санкционния режим след анексия на Крим. Тъй като президентът Зеленски не може публично да оспори това законодателство, изглежда че Москва търси начини да управлява в своя полза това разминаване в интересите между националната сигурност на Украйна и интересите на нейните предприятия от отбранителната промишленост.

* https://lenta.ru/news/2020/02/17/dvigateli/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “Lenta.ru: Уличиха Украйна в износ на военни продукции за Русия

  • 18th март 2021 в 1:41 am
    Permalink

    It’s enormous that you are getting ideas from this paragraph as well as from our argument made at this time.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *