АкцентБългария

BGR.NEWS-FRONT.INFO: Стив Ханке: Във всяка сделка за приватизация по времето на Иван Костов имаше чудовищна корупция

(Дез)информация/Анализи

Бащата на българския валутен борд – професор Стив Ханке уличи бившият премиер и създател на задкулисните икономически кръгове у нас Иван Костов в корупция.

За случая Ханке разказа в интервю за bTV, където беше поканен да коментира темата с влизането на България в чакалнята на еврозоната.

Пред смаяния поглед на иначе верния на „мейнстрийма на Прокопиев“ журналист Светослав Иванов, световният икономист разказа как преди повече от 20 години е занесъл куфарче с документи, уличаващи Командира в корупция при тогавашния президент Петър Стоянов.

Повод за това стана решението на Прокуратурата да провери приватизационните сделки от началото на прехода.

Разкритията Ханке прави в отговор на въпроса на Иванов, какво икономистът очаква да се случи в резултат на тази проверка и какво си спомня той от тези времена.

Много съм наясно с темата, думата и прочее. Сега, за България. След като пресякохме хиперинфлацията през 1997 г., когато бях съветник на президента Стоянов, го посъветвах, че следващият проблем, с който трябва да се занимаем, е огромен – корупцията.

Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита „И, къде са?“ Показах му това. Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи.

Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – „професор Ханке те е хванал в крачка“.

Той се съгласи и всеки път като го видех повтарях „Проблемът е корупцията, трябва да направим нещо по въпроса“, а той ми отвръщаше, че нищо не може да направи без доказателства.

Един ден се видяхме. Да Ви потопя в атмосферата – седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме с госпожа Ханке, Стоянов и преводача.

Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че „Трябва да се справим с корупцията“, а той ми отвърна: „Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?“.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




«Невероятно! Много интересна история, но какъв беше резултатът?», пита го след това Иванов.

– Ами, ще трябва да почакаме да видим какво ще свърши прокуратурата. Подробностите за този случай не знам. Посъветвах президента, той взе документите и не знам какво е направил с тях. Знам, че незабавно уведоми Костов. Ако трябваше да говоря с прокурора, бих казал, че с Костов се е насадил на „пачи яйца“ и вероятно се е захванал с правилния човек, защото имаше страшно много корупция. В един конкретен случай буквално имах доказателствата.

Запитан какъв е този случай, Ханке отговаря следното:

– Попитайте президента Стоянов.

Разказът на Ханке, който бе и един първите финансисти, които съобщиха, че има сериозен проблем с фалираната от подставения от Командира банкер Цветан Василев, потвърждава стотиците журналистически разследвания, които

уличават Костов и придворните му олигарси в чудовищна корупция и ограбване на държавата, пише Монитор.

При управлението на Костов беше извършена престъпната приватизация на държавните предприятия, с която той влезе в историята като Командира на тъмния преход и завинаги сложи кръст на бъдещето на България.

Фабрики и заводи с активи за 20-30 млрд. лева буквално бяха разпродадени на безценица, като в хазната влязоха само 2 млрд. лева свежи пари. Костов инсталира Цветан Василев за банкер в КТБ, а Сашо Дончев — за посредник на газовото кранче.

Разградският бос Иво Прокопиев взе единственото на Балканите предприятие за добив на каолинова суровина и кварцов пясък за строителството – „Каолин“ АД, срещу 6,4 млн. лева – 10% платени в брой, а останалите 90% — в компенсаторни бонове, чиято цена беше между 7 и 11 ст. за лев.

Преди това стана и горд собственик на най-големия винзавод у нас „Дамяница“ срещу $ 300 000 живи пари.

От тях приватизаторите платиха само $60 000, при положение че в складовете имаше продукция от 2,4 млн. бутилки на стойност 4 млн. долара.

Огнян Донев пък започна първото си полувреме за придобиване на „Софарма“. Днес Прокопиев и Донев също се оказаха на подсъдимата скамейка.

Прокопиев — за аферата с продажбата на миноритарния държавен дял в ЕVN, Донев – за укриване на 62 млн. данъци, като делото му отива на апелативен съд, след като първата инстанция – СГС, го пожали.

Прокопиев е обвинен за пране на пари покрай „Каолин“, като КПКОНПИ запорира негови и на съпругата му дружествени дялове за 200 млн. лева.

Коментар на АА

Да припомним това е основния хибриден сайт на Русия у нас. Координацията на атаката на Стийв Ханке срещу Иван Костов и тази публикация издават общ интерес и база.

Да припомним – Ханке не показа никакъв документ, а само куфарче, което може да е добър драматургичен похват, но по никакъв начин не е доказателство. Ето има мегдан да предаде всичко на неговия фен Гешев. Да ги предаде всички тези разтърсващи доказателства.

Факт е, че Стийв Ханке дълги години се опитва да заработи върху българския валутен борд, но така и не попадна на слушатели – като се започне от Светослав Гаврийски, тогавашния шеф на БНБ, през премиера Костов, и преди това служебния Стефан Софиянски и шефа на Борда Мартин Заимов. Тогава много от гостите си мислеха, че ще ги приемем като божи пратеници и няма да им задаваме въпроси. Оказа се, че имат много пропуски в знанията по конкретните проблеми у нас, което правеше и рецептите им неприложими, дори опасни. Много години след това и МВФ и Световната Банка признаха грешките си.

Просто никой не искаше да го наеме и да му плаща огромни средства за хонорар. Нещата се движеха между МВФ и българското правителство, отношения в които Ханке нямаше никакво отношение и тежест.

Координацията между действията на прокуратурата, публикациите в Пеевския Монитор и руския хибриден сайт BGR.NEWS-FRONT.INFO издава съгласуваност и координация. Нещо като подготвителен артилерийски огън срещу Иван Костов, Иво Прокопиев и Огнян Донев преди Гешев да започне да действа.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “BGR.NEWS-FRONT.INFO: Стив Ханке: Във всяка сделка за приватизация по времето на Иван Костов имаше чудовищна корупция

  • Having read this I thought it was very enlightening. I appreciate you taking the time and effort to put
    this article together. I once again find myself spending a lot of time
    both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *