АкцентБългария

Gazeta.ru: Епицентър – България: от СВР РФ разказаха за шпионските скандали

(Дез)информация/Анализи

СВР нарича България епицентър на шпионска кампания срещу Русия

СВР заяви, че американските разузнавателни агенции провеждат мащабна кампания срещу развитието на отношенията между Русия и Източна Европа. По-специално беше отбелязано, че епицентърът на действията на американските власти е България,в която редовно се разследват „шпионски скандали“, водещи до експулсиране на руски дипломати.

Американските разузнавателни агенции са започнали мащабна кампания в Източна Европа срещу политически и обществени личности, които се противопоставят на добросъседските отношения с Русия. Това съобщиха от пресцентъра на Службата за външно разузнаване на Русия, отбелязвайки, че България се превръща в епицентъра на действията.

„Според получената информация американските разузнавателни агенции са започнали мащабна кампания за дискредитиране на политически и обществени личности в Източна Европа, които се застъпват за развитието на добросъседските отношения с Русия. За тази цел се мобилизират агенти и неправителствени организации, финансирани от официалните агенции на САЩ “, заяви в коментар пред ТАСС Сергей Иванов, ръководител на бюрото.

Той отбеляза, че „България е станала епицентър на подобна кампания на Балканите“. Там, каза той, „шпионските скандали редовно се организират с последващи необосновани експулсии на руски дипломати.“

Иванов припомни и случай, свързан с разпространяване на невярна информация, че директорът на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин на среща с шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум на 10 февруари, едва ли не е обсъждал основно съдбата на българския бизнесмен Васил Божков. Според съобщенията той е бил задържан в Обединените арабски емирства по искане на България по обвинения във финансови престъпления.

„В резултат на нашето разследване беше установено, че източникът на тази„ сензационна “информация е представител на българските специални служби в една от страните в региона, контролирана и насърчавана от американците, които насочват работата му срещу руските интереси“, каза Иванов.

В същото време той обърна внимание на факта, че целта на това фалшифициране на информация за срещата на представители на Русия и ОАЕ е „усложнение на междудържавните отношения между държавите и сътрудничеството между специалните служби на ОАЕ и Русия“.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Според ТАСС Наришкин е посетил ОАЕ на 11-12 февруари. Според Службата за външно разузнаване на срещата са се засягали международни проблеми в областта на сигурността и двустранното сътрудничество. След като заместник-председателят на Българското Народно събрание Валери Симеонов заяви, че Наришкин и шейхът са  повдигнли въпроса за освобождаването на Божков по време на разговора, СВР отбеляза, че тази информация е „плод на болен ум“.

Фактът, че в България периодично се разобличават „руски шпиони“ отдавна е известен. Един от последните случаи беше скандалът, който избухна през януари. Българската прокуратура заподозря двама руски дипломати в шпионаж, две досъдебни производства са водени. Министерството е уверено, че руснаците „са събирали информация, представляваща държавна тайна с оглед предаването й на чужда държава или чужда организация“.

Според тях престъплението е извършено от двама: служител на посолството и служител на руското търговско представителство в София.

Първият, според прокурорите, бил първият секретар на консулския отдел на руското посолство в София. Той бил събирал информация от 2017 г. до днес. Интересите му били механизмите на изборния процес в България.

Вторият заподозрян, според материалите на досъдебното производство, е събирал информация за държавни и служебни тайни в областта на енергетиката и енергийната сигурност. Той бил извършвал тази дейност от октомври 2018 г., като е получавал данни от граждани на републиката, които са имали пряк достъп до необходимата му информация. Всичко, което той събирал,  както отбелязват прокурорите, прехвърлял в централата на руската разузнавателна служба в Москва.

И двамата заподозрени обаче притежават дипломатически имунитет, така че местните власти нямаха друг избор, освен да ги пратят у дома. Въпреки че според българската прокуратура, органите на реда уж разполагат с документи и доказателства за вината на руснаците. Заслужава да се отбележи, че всички документи бяха представени в българското външно министерство, след което дипломатите решиха да експулсират руските представители от страната, уведомявайки руското посолство за това.

Руската дипломатическа мисия от своя страна отбелязва, че българските колеги не предоставят никакви доказателства за незаконни действия. „Не бяха предоставени доказателства, потвърждаващи изпълнението на дейности, несъвместими със статута им“, се казва в изявление на дипломатите.

Коментар на АА

Тази статия вече беше коментирана от нас в подробен анализ на сайта на Алтернативи и Анализи. Важното в тази статия е и текста – „американските разузнавателни агенции са започнали мащабна кампания за дискредитиране на политически и обществени личности в Източна Европа, които се застъпват за развитието на добросъседските отношения с Русия.“

Под дефиницията „политически и обществени личности, които се застъпват за развитието на добросъседските отношения с Русия“ би попаднал широк кръг от хора, включително и Радев и Борисов. Особено последния, който дава „всичко от себе си“ за да бъде доволна Русия, последното е разрешението за прелитане над България на оръжейната система Панцир-С1, въпреки предупрежденията на САЩ за санкции. В реакцията на СВР няма и дума нито за единия, нито за другия.

 * https://www.gazeta.ru/politics/2020/02/21_a_12970879.shtml?updated

 Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *