Регионът

Vesti.ru: ВМС на САЩ разясняват какво прави техният есминец в Черно море

(Дез)информация/Анализи

Американският разруштел (есминец) Рос, който е в Черно море от вчера, провежда операция, която насърчава създаването на безопасна морска среда и свободата на навигация, според американския флот.

По-рано беше съобщено, че американският разрушител е навлязъл в Черно море в неделя, 23 февруари, от 18.30 часа по московско време. Корабът е оборудван с крилати ракети „Томахок“ и система за противоракетна отбрана Aegis. Поставен за постоянно в Европа в испанската военна база в Рота. Заедно с наземните бази на противоракетната отбрана Aegis в Полша и Румъния, този кораб е неразделна част от европейската адаптивна система за противоракетна отбрана.

В Държавната дума навлизането на  ескадрения миноносец  в Черно море се разглежда като дестабилизиращ фактор в региона и обещаха да предприемат подходящи мерки. Заместник-председателят на Комисията по отбрана на Държавната дума Юрий Швиткин в коментар пред RT отбеляза, че присъствието на американски кораб в Черно море е дестабилизиращ фактор и предизвиква напрежение. Швиткин добави, че честотата на влизане на американски кораби в Черно море показва проявление на нездравословния интерес на САЩ към руските граници.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




А бившият командир на Черноморския флот, съветник на началника на Генералния щаб на въоръжените сили на РФ, адмирал Игор Касатонов нарече операцията на есминеца задача, близка до бойна: американската система за противоракетна отбрана действа в Румъния и в крайна сметка ще се появи и в България. Американците използват „принципа на откритото море“ и не нарушават закона, отбеляза Касатонов и цитира цитат от „От ума си пати“ на Грибоедов: „бихме избрали задна улица за разходка“.

Американските разрушители многократно навлизаха в Черно море. Според Конвенцията от Монтрьо, времето, прекарано от кораби на държави извън Черноморието в Черно море, е ограничено до 21 дни.

Коментар на АА

Реакцията от Русия е доста рутинна, както и в предишните случаи най-активно реагират от страна на Държавната дума и Съвета на Федерацията.

Но интересно е изказването на бившия командир на Черноморския флот Игор Касатонов, който приема за логично система за противоракетна  отбрана да се появи и в България.

Действително има логика, тъй като България се оформя като дупка в системата за отбрана на НАТО, със старите си и несъвместими съветски радари и най-вече отсъствието на системи за защита от ракети.

* https://www.vesti.ru/doc.html?id=3242664

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “Vesti.ru: ВМС на САЩ разясняват какво прави техният есминец в Черно море

  • I am now not sure the place you are getting your info, but good topic.
    I must spend some time studying much more or working
    out more. Thank you for excellent information I used to be looking for
    this info for my mission.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *