АкцентРегионът

Avia.pro: Ердоган: ще затворим прохода през Босфора до Черно море, когато си пожелаем

(Дез)информация/Анализи

Турският президент заяви, че Анкара е готова да затвори прохода през Босфора.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара е готова да действа много решително и, ако е необходимо, ще блокира преминаването през Босфора на кораби и подводници на всички страни, за които сметне за необходимо. Според турския лидер Конвенцията от Монтрьо не осигурява задължителна свобода на преминаване, особено ако Турция започне война в Сирия.

„Основните разпоредби на Конвенцията от Монтрьо, която определя правилата за използването на Босфора и Дарданелите, са правото на Турция да затвори проливите. Ако става въпрос за война, в която Турция не участва, Турция има право да затвори проливите за преминаване на военни кораби от всяка воюваща сила. Ако Турция участва във войната или ако Анкара счита, че е „изложена на риск от непосредствена военна опасност“, страната може по своя преценка да разреши или да забрани преминаването на каквито и да е военни кораби през протока “, съобщава „9tv.co.il“.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Прави впечатление, че преди няколко дни турският лидер обяви готовността си да действа много решително, което очевидно предполага затварянето на преминаването през Босфора на руските военни кораби, както и затварянето на въздушното пространство за руските военновъздушни сили, които летят към Сирия.

Коментар на АА

Затварянето на Босфора е прекалено крайна мярка и това със сигурност би обтегнало до крайност отношенията между Русия и Турция. По скоро Ердоган се стреми да усили преговорните си позиции преди срещата с Путин на 5 март. Но няма съмнение, че меденият месец в отношенията между двете страни приключи. Русия може да осигури логистична подкрепа на войските си в Сирия и по други начини, но без достъп без Босфора Черноморския флот ще бъде блокиран, а той е основния източник за подкрепа по море на операцията в Сирия.

Със сигурност това е казус бели.

* http://avia.pro/news/erdogan-my-zakroem-prohod-cherez-bosfor-v-chyornoe-more-kogda-zahotim

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “Avia.pro: Ердоган: ще затворим прохода през Босфора до Черно море, когато си пожелаем

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *