АкцентСветът

Gazeta.ru: На украинците им намалиха цената на газа

(Дез)информация/Анализи

„Нафтогаз“ обяви спад на цените на газ през февруари за населението на Украйна. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на пресслужбата на компанията.

Компанията отбеляза, че февруарската цена  е станала „най-ниската цена на едро“, въвеждана от украинската енергийна компания „за населението от април 2016 г.“.

Както бе уточнено от „Нафтогаз“, цената на газ без ДДС през февруари е паднала до 3,95 хиляди гривна за хиляда кубически метра.

„Това е с 15% по-малко в сравнение с януари 2020 г. и с 37% по-ниско, отколкото през февруари 2019 г.“, посочват от пресслужбата на украинската компания.

По-рано украинските власти задължиха „Нафтогаз“ да продава газ на цена, формирана по определена формула.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Коментар на АА

Новината от Украйна за намалената цена от Нафтогаз на природния газ на 3, 950 гривни / 291 лева на 1000 хиляда кубически метра газ, още веднъж потвърждава, че случващото се у нас няма никакъв паралел и никакъв прецедент – Украйна, която не внася природен газ от Русия.

Ние внасяме, но у нас цената е 370 лева за хиляда кубически метра 22% по-скъп газ.

Разликата е твърде чувствителна, като се има пред вид, че природния газ в Украйна, в основната му част идва в реверсивен режим през Германия, Чехия, Словакия и Полша. И въпреки всичко, е с 20 процента по-евтин., а ние уж се биехме в гърдите, че като внасяме през Турски поток и си спестяваме парите от транзита през Румъния сме ударили джакпота. Помните ли – едни 70 милиона лева годишно, които бяхме спестили от този транзит.

Да благодарим на правителството, на партията и на Булгаргаз за евтиния газ.

* https://www.gazeta.ru/business/news/2020/02/24/n_14078023.shtml?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop&utm_referrer=https%3A%2F%2Fyandex.ru%2Fnews

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *