Светът

IES ENERGY BRIEF: Унгария може да внася газ от Азербайджан от 2023 година

MTI-Hungary Today 2020.02.14, hungarytoday.hu

Péter Szijjártó, министърът на външните работи и търговията, заяви, че Унгария може да започне да внася природен газ от Азербайджан от 2023 г. нататък.

На пресконференция след заседание на смесения икономически комитет между Унгария и Азербайджан, Szijjártó заяви, че годишните 1-2 милиарда кубически метра газ, които Унгария ще внесе от Азербайджан, значително ще повишат сигурността на доставките на газ в страната.

Той каза, че закупуването от Унгария на азербайджански газ е станало възможно благодарение на скорошното завършване на Южния газов коридор и увеличаването на добива на газ от Азербайджан, който сега надхвърля 45 милиарда кубически метра годишно.

Азербайджан поставя голям акцент върху увеличаването на капацитета си за доставка на газ, който се предвижда да надвишава 30 милиарда кубически метра годишно, каза Szijjártó.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Той изтъкна споразумението между унгарската нефтена и газова компания MOL и американската компания Chevron, в резултат на което MOL придоби 9,5 процента дял в най-голямото нефтено находище в Азербайджан, което също означава близо 9 процента дял в най-големия нефтопровод на Азербайджан и Кавказ.

Szijjártó каза, че това е била най-голямата унгарска инвестиция в Кавказ.

Пазарът на енергийни напитки е друга важна област за Унгария на пазара на Азербайджан, като Hell притежава 60-процентен дял, каза той.

Освен това, унгарска компания изгражда една от най-големите парникови ферми в Азербайджан, финансирана от Eximbank, каза Szijjártó.

Унгария предлага всяка година 200 стипендии на азербайджански студенти в унгарски университети, каза той. Интересът е много голям, като тази година има близо 600 кандидати, добави той.

Министърът на труда и социалната защита на Азербайджан Сахил Бабаев заяви, че Азербайджан и Унгария са стратегически партньори както в политиката, така и в икономиката.

Той похвали схемата за стипендии и добави, че близо хиляда азербайджански студенти са се възползвали от нея.

Мининстърт каза също, че е предоставена възможност авиокомпанията  Wizzair да започне да обслужва международни летища в Азербайджан в допълнение към съществуващите полети, свързващи столиците.

* https://hungarytoday.hu/hungary-could-import-gas-from-azerbaijan-from-2023/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *