Алтернативи & Aнализи: Разследване на живо – пазарът на горива, остров на грандкорупцията

Ц ената на руския петрол в Европа днес падна под 50 долара за първи път от 2017 година
Световният пазар на петрол продължава своето „свободно падане“ на фона на бързото разпространение на коронавируса извън Китай.
Опасявайки се от нов, шокиращ спад на търсенето на петрол и петролни деривати и забавяне на световната икономика, цените на основните референтни марки на суров петрол падат седми ден под ред.

Това е графиката за цената на референтния за Уралс марка Брент. Днес тя падна под 51,46 долара за барел, като загуби повече от 2,5 процента от стойността си. Тенденцията е да продължи да пада. За тези, които ще скочат, че цените на бензиноколонките не могат да отразят цените на пазарът на суров нефт, отново погледнете, че тези тенденции и този срив не е от вчера.
Но, упорито и устойчиво никой не пипа и не пита как така спад с повече от 30 процента на цените на суровия нефт, на практика имат нулево или нищожно отражение върху цените на дребно на основните видове горива – бензин и дизел.
А сега вижте, каква е дневната разлика – и дисконта с който се търгува референтния за рафинерията в Бургас марка Уралс, – дисконтът е повече от 1,8 долара под цената на Брент, тоест е под 50 долара.

През по-голяма част от последните години тази разлика се е движела между минут 4 долара и плюс 1 долара на барел. През 2018 и 2019 година имаше отделни периоди, в който Уралсът стана по-скъп от Брента, защото рафинериите в Европа започнаха усилено да търсят по-тежък суров нефт. Стойност от 1,8 долара на барел по-ниска цена на Уралс, в никакъв случай не може да се възприеме като някакво излючение. Напротив.
Нека също така да отбележим, че между средата на 2017 година и сега нищо друго във веригата на стойността на суровия нефт до краен продукт – бензин или дизел, не се е променило. Нито акцизите, нито данък добавена стойност, нито такси, нито мита, да не говорим за разходите по рафиниране. Тоест няма как да кажат, че има нещо скрито, което ние не разбираме.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
А сега да сравним цените на основния тип бензин и на дизела между 2017 година, което е видно в тази таблица – обърнете внимание на месеците юни и юли – виждате цени около 2 лева за литър.
Повтарям никакви други компоненти в цената не са се променили, и при еднакви цени на суровия петрол би трябвало цените на бензиколонката да са еднакви. Да, но не би.
А сега вижте какви са данните за цените на бензиностанциите днес в България – средните равнище са 2,27 лева на литър за дизел и 2,22 лева за бензин. Разликата е внушителна – съответно 27 и 22 стотинки на литър.

Знаете ли какви са сумите на умножената разлика между цените от юли 2017 година и сега по количества продадени горива годишно у нас – между 800 милиона и 1 милиард лева!?
Именно тази колосална сума можеше да бъде насочена към АПИ през увеличение на акциза, като със засилен контрол от данъчните и митниците за потребителите ефектът можеше да бъде нулев. Сумата би трябвало да покрие всички разходи по поддържането на пътищата от републиканаската пътна мрежа от различен клас. И нямаше изобщо да се стига до другата корупционна схема с тол системата и харчовете без ясна сметка. А заедно с повишените такси за транзита от тежкотоварни и други автомобили, трябваше да има и достатъчен ресурс за нови магистрали.
А сега си отговорете – къде отиват тези пари, които се изваждат от вашия джоб.
Ето ви три възможни отговора
А. За търговците на горива и рафинерията Нефтохим
Б. За Лукойл Русия – тук печалби не се отчитат, но „майката“ в Москва редовно отчита десетки милиарди в печалба, данъците от които постъпват в руския държавен бюджет.
В. За смазване на корупционната машина и пленяване на институциите
Г. За всичко от гореизброеното.
А сега ясно ли ви е защо един внос на суров петрол не беше отчетен? Защото спестените данъци, акзици и мита отиват пак в същата посока.
Тъй като не могат или не искат да ги вземат от Лукойл, от търговците и от себе си, като корумпирани, се налага вие да плащате по-високите цени.
България – февруари 2020 година!

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *