Светът

Finanz.ru: Цената на руския петрол в Европа падна под 50 долара за първи път от 2017 г.

(Дез)информация/Анализи

Световният пазар на петрол продължава своето „свободно падане“ на фона на бързото разпространение на коронавирус извън Китай.

Опасявайки се от шокиращ спад на търсенето и забавяне на световната икономика, цените на основните референтни сортове на „черното злато“ падат за седми пореден ден.

Майските фючърси за марката Brent на борсата в Лондон ICE към 13.08 по московско време паднаха с още 2.08%, увеличавайки загубите до 10.5% от началото на седмицата и 20.4% от началото на годината. По това време котировките паднаха до 51,68 долара за барел – най-ниските от декември 2018 г.

Цената на WTI в Ню Йорк пада с 1,97% на ден, 9,1% на седмица и 25% от началото на годината. Априлските договори се сключват на цени от 47,8 долара за барел, а по-рано по време на сесията те паднаха до равнището от 47,68 долара, като пак бяха оформени за поне 13 месеца.

Руският нефтен репер Уралс, в европейските пристанища се продава за по-малко от 50 долара за първи път от 2017 г. Според Ройтерс в четвъртък средно всеки барела се изнася с отстъпка от 2,17 долара за Brent, което дава цена от 49,6 долара.

Отстъпката за физически нефт към фючърсни цени нараства, което означава излишък на пазара. Преди седмица, 20 февруари, Уралс беше само с 83 стотинки по-евтин от Brent и оттогава тази разлика почти се е утроила.

Търсенето остава болезнена точка на петролния пазар, казва Тарик Захир, управляващ директор на Tyche Capital Advisors Според Goldman Sachs само китайските рафинерии намаляват рафинирането с 4 милиона барела на ден. В азиатските пристанища отново, както през 2015-16 г., се образуват задръствания от танкери, които се превръщат в плаващи хранилища в очакване на разтоварване, пише Bloomberg. Търговците на петрол Trafigura, Glencore и Mercuria търсят свободен капацитет в наземните складове, като наемат незапълнени резервоари в Южна Корея и Сингапур.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Ако преди две седмици ставаше въпрос за спад в китайското търсене, сега проблемът, изглежда, може да обхване целия свят, казва Захир. Според СЗО в четвъртък броят на новите случаи на коронавирусна инфекция извън Китай за първи път надвишава броя на случаите в страната. Общо 2790 нови случая са регистрирани в 37 държави, включително 44 смъртни случая.

Бразилското правителство потвърди първия случай на коронавирус в Латинска Америка. Има съобщения и за нови инфекции в Норвегия, Грузия и Пакистан. Според италианското министерство на здравеопазването и Световната здравна организация през последните два дни броят на случаите в Италия се е утроил до 374. Общо в света са заразени 82 хиляди души, 2,8 хиляди са починали.

Пазарът се страхува, че САЩ ще бъдат засегнати от епидемията, казва Захир: „Ако видим, че още страни съобщават за огнища, цените на петрола ще паднат под 50 долара за барел.“

За руския бюджет, обременен от разходите за национални проекти и социалните обещания на Владимир Путин, сривът на петрола може да бъде сериозно изпитание. В оформлението на проекта за хазната за 2020 г. Министерството на финансите и Министерството на икономическото развитие положиха средната цена на Урал на 57 долара за барел. Това е с 14% по-високи от текущите цени.

Критичната точка за правителството е равнището от 52 долара за барел: ако котировките паднат под, бюджетът става дефицитен, и девалвацията на рублата става необходима за привеждането на разходите и доходите в съответствие.

Коментар на АА

Този анализ потвърждава общата прогноза, че глобалния характер на разпространение на корона вируса ще натисне търсенето значително, а заедно с него и цените на суровия нефт. Вече темата не е само Китай свива потреблението, там дори се очаква някакъв ръст в търсенето, ако и когато страната преодолее пика в епидемията, но целия останал свят. При всички случаи пазарът на суров петрол ще остане дебалансиран, което може да има и по-сериозни последствия в инвестициите в проучване и добив в средносрочен аспект.

* https://www.finanz.ru/novosti/birzhevyye-tovary/cena-rossiyskoy-nefti-v-evrope-rukhnula-nizhe-$50-vpervye-s-2017-goda-1028944745?fbclid=iwar3aftcd1lm_3l10xli5y-sppmc-40s0lerreecp8ceigp_9bz4izvggges

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *