АкцентСветът

Svoboda.org: Путин одобри поправката за непризнаване на решения на чужди съдилища

(Дез)информация/Анализи

Руският президент Владимир Путин подкрепи изменението на Конституцията относно възможността за непризнаване в Русия на решения на чужди съдилища и арбитражи. Обосновката за това изменение направи член на Съвета на федерацията Константин Косачев на заседание на работната група по подготовката на изменения в Конституцията. Тя предвижда, че на Конституционния съд следва да се даде право да решава дали да признае определени решения на чуждестранни съдебни органи, засягащи Русия или не.

При това Косачев се позова на неотдавнашното решение на Апелативния съд в Хага, според което Русия трябва да плати над 50 милиарда долара на бившите акционери на ЮКОС. Според Косачев изменението трябва да възпрепятства прилагането на това решение. Путин се съгласи с необходимостта от това изменение.

Путин също така подкрепи забраната на висшите служители на страната, включително на президента, да имат собственост и активи в чужбина: „Когато човек отиде да работи като висш служител в определена структура, той трябва да направи избор за себе си: иска да има някои активи в чужбина или иска да служи на хората на Русия и да не се обвъзрва с никой друг. “ Сега такава забрана е установена във федералния закон.

Работната група предложи да се проведе всенародно гласуване относно приемането на измененията на 22 април. Съпредседателят на групата Андрей Клишас отбеляза, че този ден трябва да бъде обявен за почивен.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




  • Работната група предлага на Путин и други изменения, с които президентът по правило е съгласен. По-специално се предлага в Конституцията да се въведе понятието „руски свят“.
  • Путин похвали и поправката, да се признае руския език като „език на националнообразуваща нация“.
  • Президентът също така подкрепи поправката за „недопустимостта на фалшифицирането на историята и намаляването на значението на народното дело в защита на Отечеството“. Според Путин необходимостта от приемането му се дължи на факта, че някои сили „искат да откраднат победата“ във Великата отечествена война.
  • Друго изменение, подкрепено от Путин, е относно недопустимостта на „отчуждаването на територии“ на Русия. При това той подчерта, че това не трябва да пречи на работата по демаркация на границите.
  • Путин внесе измененията в конституцията в Държавната дума през януари. Те преминаха на първо четене, след което работната група започна да предлага поправки.
  • Предложенията на Путин преразпределят баланса между властите, въвеждат Държавния съвет като нов ръководен орган, установяват задължителна индексация на пенсиите и приоритет на руската конституция пред международното право.
  • Все още не е ясно кога ще приключи работата по измененията, кога те ще бъдат приети от парламента, кога ще се проведе всенародния вот и как ще бъде организиран. Общо работната група е получила около 900 предложения. Путин заяви, че се доверява на адвокати по тези въпроси, но подчерта, че без одобрението на руските граждани измененията не трябва да влизат в сила. „Това трябва да е реален плебисцит и гражданите трябва да са авторите на тези изменения“, каза той. Действащото законодателство обаче не предвижда измененията на Конституцията да се одобряват с определен от народа вот.

Коментар на АА

Първо, допитването до народа не е правно закрепено, но има важно значение в пропагандата на Путин, чиято основна цел е да остане на власт и след 2024 година.

Второ, още от сега е ясно, че допитването ще произведе нужното „народно одобрение“, защото ще бъде мобилизиран огромен ресурс от контролиран вот и контролирано преброяване.

Трето, в поправките има откровена демагогия, особено частта задължителна индексация на пенсиите, тъй като нужните за целта приходи просто ще бъдат взети през различни допълнителни данъци от другите граждани и основно от самите пенсионери. Това е директен опит за „подкуп“ на гласоподавателите.

Четвърто, въвеждането на понятието „руски свят“ де факто легитимира правото на страната да се намесва в други страни в защита на руски граждани,

Пето, поправката „Юкос“, която ще даде възможност на Конституционния съд да решава кои решение на международни съдилища да се признават и кои не, няма да промени значително нещата. Никой не очаква Русия да изпълни решението на Апелативния съд в Хага, който задължи руската държава да плати 50 милиарда долара обезщетение на акционерите на Юкос заради експрoприацията на компанията. В същото време решението на Конституционния съд на Русия по никакъв начин не лишава ищците по това дело да блокират и да се удовлетворяват от активи на руската държава в чужбина.

* https://www.svoboda.org/a/30456057.html?fbclid=IwAR0jEen5jLnJrtom-vktxFGXhtsGw9b5vZS4JBb3U3VRPYAs8ToN3lFznW0

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *