АкцентАнализи & Алтернативи

Ще промени ли коронавирусът културата ни на хранене?

Заболяването, причинено от новия коронавирус, наскоро беше наречено COVID-19 от Световната здравна организация.

Настоящите действия по отношение на огнищата на коронавирус, включително изолиране на села и градове, затваряне на фабрики и ограничаване на пътуването, оказват голямо влияние върху потреблението и икономиката като цяло. Тези драматични развития ще доведат до отрицателен ефект и върху повечето инвестиции. Колко дълго и дълбоко ще бъде въздействието зависи от това колко ефективни мерки за ограничаване ще се приложат и колко скоро ще се появи ваксина за COVID- 19.

 Актуализацията от 24 февруари на Световната здравна организация (54 дни след първото уведомяване за проблема в град Ухан, Китай) дава информация за това как се развива проблемът COVID-19. Китай е отчел 77 262 случая, от които 2595 са смъртни. В останалия свят има 2069 инфекции с COVID-19 в 29 държави, при които смъртните случаи са 23. Тревожното нещо при инфекциите извън Китай е, че някои от тях нямат пряка връзка с пътувания до тази страна или директен контакт с вече инфектиран пациент.

 Наскоро италианският министър на здравеопазването се обърна към сънародниците си с думите: „Молим основно всички, които са дошли от райони, поразeни от епидемията, да останат под задължително пребиваване вкъщи“. Обърнете внимание за употребата на думата „молим“.  Явно властите не са установили кой е първоначалният пациент и че инкубационният период е достатъчно дълъг, през който хората предават от един на друг вируса, без да имат симптоми през това време. С други думи, ако в момента в Северна Италия има повече от 200 установени (7 смъртни) случая на хора, които никога не са пътували до Китай, действителният брой на вече заразените вероятно е много по-голям. За съжаление, сега изглежда все по-вероятно коронавирусът да се превърне в пандемия. Независимо че 80% от пациентите са с лека инфекция, останалите 20 на сто(предимно възрастни хора) имат тежко или критично заболяване (задух, септичен шок и дори многоорганна недостатъчност), което поставя под голямо напрежение критичната медицинска помощ. Страните с по-слаби здравни системи ще се окажат изправени пред особено предизвикателство, а тези с многото пътувания до Китай ще са и по-уязвими. Ако разпространението не бъде ограничено, 60 на сто от населението на света може да се зарази. Ако 2% починат, това може да достигне до 80 милиона души (по-мощен от испанския грип от 1918 г.).

За пръв път имах контакти с китайци по времето, когато работех в Индонезия (2012- 2016 г.) В онези дни Китай вече беше основен играч на световните пазари. Като търговец на стоки Китай беше важен участник на пазарите за суровини. През последните десетилетия значителният икономически растеж на най-многолюдната нация в света превърна азиатската държава в страна със сериозни стоковите активи.
Едно от първите неща, които научих от многото разговори с китайските ми колеги, беше колко различна е тяхната култура на хранене от тази в западния свят. От видео материалите, които ми показваха хранителните пазари, изглеждаха меко казано доста странни. На тях се предлагаше буквално всичко, което се движи. Няколко пъти сме посещавали в Джакарта китайски ресторанти от най-висок клас, които в менютата, освен познатите традиционни ястия, се предлагаха и ястия, включващи домашни любимци и животни, които могат да бъдат видяни само в някоя зоологическа градина. Бях повече от внимателен с храната, която ми препоръчваха. Разбира се, те имаха своето обяснение за това. Храненето на 1,4 милиарда души не е лесна задача. Този проблем съществува не от вчера. За последните 10 години сто милиона китайци са минали в така наречената средна класа, като критерий за това е, че са започнали консумация на свинско и телешко месо.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




През 2019 г. избухването на епидемията от африканска чума по свинете, която убива милиони животни в Китай, създава опустошителен недостиг на свинско месо. Китай е водещ в света потребител на животински протеин. Китайското правителство решава да освободи част от стратегическите запаси на замразено свинско месо, за да задоволи в известна степен търсенето. Въпреки това повишаването на цените и липсата на налично свинско месо вероятно е провокирало много граждани в Китай да се обърнат към алтернативи. Последните научни доклади предполагат, че приемането на някои алтернативни животински протеини е основна причина за коронавируса. През последните седмици броят на заразените и смъртните случаи от коронавирус в Китай нараства. Освен това вирусът се е разпространил извън китайските граници и заплашва да се превърне в пандемия.

Коронавирусът може да промени поведението и начина на хранене на много китайци. Всеки петък и събота вечер милиони семейства по света излизат на вечеря и изборът в повечето случаи е италианска или китайска храна. Яйчните рулца, говеждото месо със сос от стриди, свинското печено, скаридите със или без сос, омарите, пекинската патица, пилешкото по китайски и много други лакомства обаче са далеч от това, което се консумира в Пекин и други части на Китай. Странните „деликатеси“, поднесени върху канапе от ориз, като куче, котка, камила, прилеп, гризачи, знайни и незнайни насекоми е основен проблем и причина за дестинацията, от която тръгват почти всички вируси.
През последните няколко седмици, с нарастването на броя на случаите на коронавирус възниква мисълта дали това може да е свързано с африканската чума по свинете, която уби милиони прасета в Китай през 2019 г. Цената на свинското месо скочи драстично. В същото време търговската война между САЩ и Китай и високите нива на тарифите създадоха допълнителни трудности. Вероятно това е една от основните причини, която кара хората в Китай да се обръщат към други протеини. Спомени и кошмари от зоологични „лакомства“ танцуват в главата ми.

В статия от 6 февруари в Wall Street Journal Кейти Камеро пише: „Коронавирусът от 2019 г. отбелязва третия скок от такъв тип вируси за 20 години:

Първи е вируса SARS, който се премества от прилепи в бозайник, наречен Сivet и след това при хора през 2002 г. с респираторен синдром в Близкия изток.

Втори е вируса „MERS“, който се предава от камили върху хора през 2012 г.“
Изводът е, че е възможно част от тези сто милиона китайци за които вече споменах, отново да се обърнат към други животински протеини от дивия сорт поради недостиг на свинско месо, който поставя началото на избухването на коронавирус.

Ако учените изолират корена на вируса, а прилепите, камилите или други меса се окажат причина, ежедневното хранене, би могло да се промени драстично в най-населената нация в света. Сервирането на пениса от камила (нарязано по дългия път), може да се превърне в епикурейско лечение от миналото. Извинявам се на всеки, който изпитва загуба на апетит или нещо по-лошо от смущаващите ми спомени.

Храненето на 1,4 милиарда души в Китай е въпрос на национална сигурност за правителството. Много революции в цялата история започват, когато хората огладняват. Ако китайците се насочат единствено към пилешко, пуешко, говеждо, агнешко и свинско месо през следващите месеци и години, цените на фючърсите на изброените животински видове ще се покачат значително, тъй като изборът в китайското меню за вечеря ще настъпят сериозни промени.

Ограничения и промени, които обаче са нужни за оцеляване най- вече на самите китайци…

Васко Начев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *