Светът

Iz.ru: „Нафтогаз “обсъди със САЩ новите мерки срещу „Северен поток – 2“

(Дез)информация/Анализи

Украинският „Нафтогаз“ обсъжда с американските власти допълнителни мерки срещу газопровода „Северен поток – 2“. Това съобщи на 3 март председателят на съвета на компанията Андрей Коболев.

Според него „играта все още не е приключила“ и докато Русия планира да завърши строителството самостоятелно, САЩ и Украйна обсъждат варианти за противодействие.

„В момента обсъждаме, включително тук, в окръг Колумбия, как да умъртвим този проект „, заяви ръководителят на компанията.

Коболев отбеляза също, че смята санкциите, въведени по-рано срещу „Северен поток – 2“, за добър вариант. Въпреки това той изрази надежда, че Вашингтон ще продължи да действа в същата посока.

Друга важна стъпка Коболев нарече подкрепата на Киев на западните партньори в завършването на реформите на корпоративното управление. Всичко това, според него, е необходимо за енергийната сигурност на Украйна.

Съединените щати миналия декември наложиха санкции срещу „Северен поток 2“. Поради това швейцарската компания Allseas Group, която полагаше газопровода в Балтийско море, спря работата и извади корабите си от строителната зона.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Русия отбеляза, че ще успее да завърши сама проекта, още повече, е останала много малка част от тръбопровода. Проектът обаче ще бъде забавен с няколко месеца.

„Северен поток – 2“ се изгражда от Русия към Германия по дъното на Балтийско море, за да се осигури директна и надеждна доставка на газ за Европа. САЩ, Украйна, Полша и балтийските страни са против проекта.

Вашингтон многократно е отбелязвал, че иска да доставя природен газ на европейски пазар. Киев обаче изрази загриженост, че може да загуби приходи от транзита на руски газ.

Коментар на АА

Новият кръг от санкции, които се готвят от страна на САЩ срещу Северен поток – 2 включват санкции срещу компании, които купуват природен газ, постъпил по тръбата.

Историята с тръбополагащият кораб „Академик Черский“, който внезапно напусна базата в Сингапур, в която трябваше да бъде дооборудван, заради опасност от неговото арестуване за неплатени  услуги, доказва, че този кораб е малко вероятно да може да бъде използван за довършване на Северен поток – 2.

Но акцията на Коболев, който предстои да напусне поста си начело на Нафтогаз, е излишно геополитическо противопоставяне. Говори като политик, и то от името на американски власти, а не като шеф на енергийна компания.

* https://iz.ru/982983/2020-03-04/naftogaz-obsudil-s-ssha-novye-mery-protiv-severnogo-potoka-2

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “Iz.ru: „Нафтогаз “обсъди със САЩ новите мерки срещу „Северен поток – 2“

  • Hmm is anyone else encountering problems with the images on this blog
    loading? I’m trying to figure out if its a problem
    on my end or if it’s the blog. Any feedback would
    be greatly appreciated.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *