Светът

IES ENERGY BRIEF: Глобалното LNG пресищане води до анулиране на ключови терминали в САЩ

February, 2020, By ANNA SHIRYAEVSKAYA AND NAUREEN S. MALIK,worldoil.com

Лондон  (Bloomberg) – Купувач на втечнен природен газ е отменил два товара от Cheniere Energy Inc., най-големият американски износител, като глобалното пренасищане силно натиска цените за горивото и заплашва да затвори ключов пазар за компанията добиваща природен газ от шисти.

Испанската компания за комунални услуги Naturgy Energy Group SA реши да не приема доставка на две пратки от Cheniere, според хора, запознати отблизо с въпроса. Товарите, един от които беше планиран за доставка през април, са отхвърлени от клиентите на NaturgyRepsol SA и Endesa SA, които първоначално са закупили обемите от Naturgy и сега ще плащат такса, казват информаторите.

Анулирането на американски товари беше внимателно наблюдавано и очаквано на фона на мрачни перспективи за глобалните цени. Това може да е ранен признак, че глобалното свръхпредлагане е готово да забие американския газов пазар, който вече се огъва от тежестта на вътрешното пренасищане. Цените в Европа и Азия се сринаха, тъй като нивата на съхранение се повишиха през меката зима, което направи по-трудно за купувачите на втечнен природен газ да реализират печалба, препродавайки американски товари в чужбина.

Коронавирусната епидемия в Китай задушава търсенето на втечнен природен газ от най-бързо растящия вносител в света. Въпреки че азиатската нация не е внасяла директно никакви стоки от САЩ в продължение на повече от година, на фона на търговското напрежение, вирусът допринесе за световния разгром на цената.

Вирусът предизвика хаос на стоковите пазари от втечнен природен газ за кратко време, като същевременно нарушава световното промишлено производство, логистичните вериги пътуване и доставки. Тъй като търсенето на гориво от Китай намалява, се казва, че PetroChina Co. забавено се  освобождава от множество товари. Катар и най-големият търговец на втечнен природен газ в света, Royal Dutch Shell Plc, заявиха, че работят с клиенти за разсрочване или пренасочване на доставките. Докато по-ниските цени отварят търсенето на места като Индия и Турция, те също така тестват способността на Европа да поеме допълнителното предлагане на слаб пазар.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




„Наблюдаваме намаляване на предлагането преди максимизиране на търсенето в Северозападна Европа“, каза VerenaViskovic, анализатор от BloombergNEF. Дори при европейските референтни цени на холандския хъб за природен газ TitleTransferFacility/TTF, които се сриват повече от една пета от началото на годината, тези нива на TTF все още „не са достатъчно ниски, за да ускорят превключването на лигнит към газ“, каза тя.

При сегашните форуърд  цени /Форуърд  цена  е предварително определената цена за доставка за основна стока, валута или финансов актив според решението на купувача и продавача на форуърдния договор,  която трябва да бъде платена на предварително определена дата в бъдеще. В началото на форуърдния договор, форуърдната цена прави стойността на договора нулева, но промените в цената на основния ще доведат до това, че форуърдът придобива положителна или отрицателна стойност/  на американския и европейския газ маржовете на печалба от доставката на американски втечнен природен газ до Европа и в Азия са ниски тази седмица, според съобщението на BloombergNEF.Износителите на американски втечнен природен газ могат да бъдат принудени да държат газ у дома през следващите седем месеца, въпреки потенциалното търсене в германския енергиен сектор.

Поне двама японски купувачи също обмислят да отменят товари от САЩ, които са очаквали да заредят преди лятото, според търговци, информирани по този въпрос, като добавят, че не са взети окончателни решения.

Износът на втечнен природен газ е „предпазен клапан”/клапан за освобождаване на налягането за американските компании, добиващи газ, тъй като продукцията от шистови басейни нараства до рекордно високи стойности. В Пермския басейн на Западен Тексас и Ню Мексико, където газът се добива като страничен продукт от нефтено сондиране, цените се плъзнаха под нулата на фона на затрудненията в тръбопровода; това означава, че производителите плащат на другите да поемат доставките си.

Ще трябва да бъдат построени повече електроцентрали в САЩ и в чужбина, за да се облекчи сегашната нестабилност на доставките, заяви CampbellFaulkner, главен анализатор на данни за стоковия брокер OTC Global Holdings.

„Цените в световен мащаб се сближават и докато има изключително изобилие, натрупано както в страната, така и в чужбина, просто няма много място на пазара за още газ“. ВПГ, някога известен като спасител на американския  газов пазар,  „изглежда е влажна клечка“, т.е. от него се е очаквало повече, но не е отговорил на очакванията,  каза той.

Въпреки че отказва да коментира конкретни търговски договорености, Cheniere заяви, че гъвкавостта, която договорите й предоставят, се оценява от клиентите и че частта от споразуменията с фиксирана такса осигурява паричен поток към компанията, дори когато датата за доставка по договорите е спряна. Naturgy и Repsol  отказаха коментар. Endesa  не коментира веднага.

Клиентите на американския износител трябва да платят фиксирана такса за пътна такса, за да резервират капацитет, независимо дали вземат LNG или не. Договорите дават възможност на офтакерите /контрагент по споразумение за добив на суровини/ да не „вдигат“ /получават/ товари, но за да го направят, те трябва да уведомяват износителя 45 до 60 дни преди датата на доставка и да платят таксата си.

Отменените товари трябва да бъдат заредени от съоръжението на Cheniere Corpus Christi в Тексас. Naturgy заяви, че има и договор с втория завод на износителя, съоръжението SabinePass в Луизиана. Naturgy е продала обеми от Cheniere на собствените си клиенти предварително.

„Пазарът изглежда реагира прекомерно на договора за риск на утвърдени компании за втечнен природен газ като Cheniere, които подписаха много благоприятни договори, когато на пазара в началото на 2010 г. имаше недостиг на газ“, казва в съобщение Кейти Бейс, съосновател на базираната във Вашингтон SandhillStrategy LLC.

* https://www.worldoil.com/news/2020/2/21/global-lng-glut-drives-cancellations-at-key-us-shale-terminals?id=66983760

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *