Регионът

IES ENERGY BRIEF: Romgaz на Румъния се интересува от 20% дял в дълбоководния офшорен газов проект Neptun

2020, reuters.com

БУКУРЕЩ, (Ройтерс) – Румънската компания Romgaz заяви, че се е договорила с OMV

Petrom и полската PGNiG да направят съвместна оферта за 50-процентния дял на Exxon Mobil в отдавна спрян морски проект за природен газ в Черно море, ако американската компания реши да продава.

Така, държавната Romgaz би била заинтересована да държи 20% дял в проекта Neptun Deep, заяви главният изпълнителен директор Adrian Volintiru.

През януари Exxon потвърди, че претегля варианта да излезе  от проекта Neptun Deep. Другата половина на проекта е собственост на румънския OMV Petrom, с мажоритарен контрол от австрийската OMV.

„Имаме желание да придобием 20% от Neptun Deep, ако Exxon реши да продаде“, каза Volintiru на енергиен семинар, организиран от финансовия ежедневник Ziarul Financiar, и допълни, че Romgaz са подписали съвместно обвързващо споразумение с OMV Petrom и PGNiG за партньор в закупуването акциите на Exxon.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Румънският министър на икономиката заяви, че е уверен, че Romgaz ще бъде част от консорциум за закупуване на дяла на Exxon.

Romgaz притежава също  12,2% дял в отделно офшорно съвместно предприятие в Черно море, ръководено от руския Lukoil.

Няколко компании, добиващи газ в продължение на десетилетие изхарчиха милиарди долари, подготвяйки се да използват черноморския газ на Румъния, но те бяха ударени от ограниченията на цените, данъците и рестрикцията върху износа, изтласкани напред от предишното ляво правителство.

Настоящото румънско правителство на малцинството на либералите временно управлява страната, след като загуби вота на недоверие през февруари. Преди вота на недоверие правителството започна да отменя някои от законовите и данъчните промени, които предизвикаха опасения у инвеститорите

Докато проектът Neptun Deep все още очаква инвестиционно решение в очакване на законови промени, друг черноморски петролен проект, Black Sea Oil & Gas (BSOG), контролиран от частния капитал на компанията Carlyle Group LP, е почти финализиран. Той би могъл да започне да добива през 2021 година около 1 милирд кубически метра газ годишно с известни закъснения, каза BSOG на същия семинар.

„За нас е жизненоважно, че до момента, в който започнем да добиваме първия газ, тези неща (данъчни и законови промени) ще бъдат решени“, каза изпълнителният директор на BSOG Марк Бийком на конференцията. „Имаме две години, за да ги подредим.“Междувременно, Volintiru от Romgaz заяви, че компанията също се надява на нови сухоземни открития на газ. През 2017 г. Romgaz обяви най-голямото си  откритие от три десетилетия в полето Caragele, в централния румънски окръг Бузау, с приблизително 25-27 милиарда кубически метра газ.

„Имаме надежди, че някъде в Буковина, в източната част на Румъния, може да има много голямо поле, сравнимо с Caragele, но трябва да извършим още сондиране, за да потвърдим“, каза Volintiru.

* https://www.reuters.com/article/romania-offshore-romgaz/update-1-romanias-romgaz-interested-in-20-stake-in-neptun-deep-offshore-gas-project-idUSL8N2AI28M

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *