АкцентБългария

Neftegaz.ru: След като получи 40% отстъпка за газ, България започна да говори за продължаването сухопътния участък на газопровода „Турски поток “като за печеливш инвестиционен проект

(Дез)информация/Анализи

България или ускорява, или забавя изграждането на Балкански поток, в зависимост от аванса, получен от Русия или САЩ

България, която разчита на гъвкави енергийни политики и балансиране между руския  газ и втечнения природен газ от САЩ, продължава да демонстрира чудесно маневриране и скорост на реакция.

Веднага след като президентът на Руската федерация В. Путин през декември 2019 г. обвини българските власти, че умишлено забавят изграждането на българския участък на разклонението от 2-рата нишка на газопровода, министър-претседателят  Бойко Борисов моментално опроверга подозренията като каза, че трябва да се спазват формалностите. Освен това България не само парира обвиненията, но всъщност ускори работата, както отбеляза шефът на Газпром А. Милер.

Но след това строителството започна да се забавя отново, което изглежда доста очаквано след срещата на българския министър на енергетиката Т. Петкова с представители на САЩ, което доведе до отстъпки за България на американския ВПГ.

На 5 март 2020 г. сръбският външен министър И. Дачич заяви за натиск върху проекта за изграждане на сухопътния участък на 2-ратанишка на „Турски поток“ и бавните темпове на България.

Но се оказа, че всичко е наред – България изгражда своя участък от газопровода, който по политически причини нарича „Балкански поток“ и говори за него като за печеливш инвестиционен проект.

Причината за активирането е очевидна – на 3 март 2020 г. „Газпром“ предостави на България над 40% отстъпка на газ, което гарантира повишена лоялност на властите на страната към проекта.

На 6 март 2020 г. Борисов инспектира изграждането на газопровода „Балкански поток“ и компресорна станция (КС) Расово, като нарече изграждането на газопровода печеливш инвестиционен проект.

Тезите на Б. Борисов:

·        Правим много добра инвестиция, благодарение на която България ще играе ключова роля в разпределението на газ и доставката на природен газ в Европа в продължение на десетилетия

·        Газопроводът ще доставя газ не само за България, но и за Сърбия, Унгария и Австрия

·        Благодарение на 2 компресорни станции (Расово и Нова Провадия), изграждането на които продължава, капацитетът на газопровода „Балкански поток“ може да бъде увеличен до 20 милиарда м3 / годишно газ

·        Строителството върви много добре, времето е благоприятно

·        Започна разширяването на подземното съоръжение за съхранение на газ в Чирен.

По време на инспекцията беше обявено актуалното състояние на проекта „Балкански поток“:

·        19 947 тръби или 239,36 км са доставени до временни строителни бази

·        в пристанище Бургас има 6 250 тръби или 75 км, които вече са започнали да се транспортират до временните строителни бази

·        газопроводът се изгражда във Великотърновска, Плевенска, Ловешка и Врачанска област

·        113,45 км тръби вече са заварени.

Седмица по-рано „Булгартрансгаз“ съобщи, че са заварени 103 км тръби, т.е. за седмица са положени 10 км тръби, което е много малко (строителството в сръбския участък се извършваше със скорост 6 км / на ден).

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Припомняме, че общата дължина на „Балкански поток“ в България е 474 км, дължината на отсечката до българо-сръбската граница е 308 км. Българският поток включва част от Трансбалканския газопровод, натоварването на който спада поради пускането на „Турски поток“, част от инфраструктурата му ще се използва в реверсивенрежим.

Проектният капацитет на газопровода е 15,8 милиарда м3 / годишно.

По-рано българските власти заявиха, че преди края на май 2020 г. трябва да бъде изграден участък от тръбопровода до българо-сръбската граница с дължина 308 км.

Строителството продължава, но темпото на работа не е впечатляващо.

България или ускорява строителството, или го забавя, в зависимост от авансите, получени от доставчиците на газ за успешно сформирания Балкански газов хъб.

„Газпром“ направи последната оферта и България с удоволствие я прие, сега ходът е към САЩ, известните майстори на ендшпила, които допринесоха за спирането на проекта „Южен поток“.

Впрочем, България не е заинтересована да провали проекта за строителството на „Балкански поток“. В крайна сметка България в случай на неуспех на проекта е изправена пред много сериозни глоби, наказания и съдебни спорове.

Коментар на АА

Този анализ в специализирания руски сайт Нефтегаз, който е добре информиран за руската гледна точка, прекрасно илюстрира скрити мотиви и договорености от българската общественост.

Първо, доказа се тезата, че има обвръзка между темповете на изграждане на Балкански поток и удовлетворяване на претенциите на Газпром и намаляването на цената на природния газ за България чрез промяна на формулата. Това оборва твърдението на правителството, че не дава „нищо в замяна“.

Второ, руската страна потвърждава, че идеята участъкът в България да се нарича Балкански, а не Турски поток, е по настояване на Борисов като политически ход.

Трето, опровергава казаното от Борисов, министър Петкова и шефа на Булгартрансгаз, че няма глоби, наказания и нещата няма да се отнесат в съд, с всички произтичащи от това тежки последствия. Ако си спомняте това беше основен аргумент в навечерието на проекта, когато ни убеждаваха, че няма санкции за забавяне или неизпълнение!?

Четвърто, твърдението в статията, че Борисов и останалите ръководители в енергетиката са дали обещания за внос на американски ВПГ не са достоверни. По време на посещението на Петкова не са подписани никакви обвързващи договори или документи за намерения дори. Няма такива и до този момент. Единственото, с което се разполага реално до този момент, е гарантирания дял на Газпром през договора за доставка на газ с Булгаргаз.

Пето, индиректно в статията се разкрива основното притеснение от руска страна, изграждането на компресорните станции и опасенията, че в последния момент САЩ ще се намесят и спрат Турски поток или използването на проекта по предвидения начин от Газпром.

* https://neftegaz.ru/news/transport-and-storage/532758-poluchiv-40-nuyu-skidku-na-gaz-bolgariya-nachala-govorit-o-sukhoputnom-prodolzhenii-mgp-turetskiy-po/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

2 thoughts on “Neftegaz.ru: След като получи 40% отстъпка за газ, България започна да говори за продължаването сухопътния участък на газопровода „Турски поток “като за печеливш инвестиционен проект

  • филип пешев

    „Причината за активирането е очевидна – на 3 март 2020 г. „Газпром“ предостави на България над 40% отстъпка на газ, което гарантира повишена лоялност на властите на страната към проекта.“
    Не е вярно! Газпром беше принуден да намали цената на газа и това няма общо с някаква си „лоялност“ на властите към проекта, каквато се привижда на рашките…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *