АкцентРегионът

Tass.ru: Турция поиска от НАТО допълнителна помощ в Сирия

(Дез)информация/Анализи

Според ръководителя на републиката Тайип Ердоган е необходимо да се защити границата със Сирия, както и във връзка с миграционните предизвикателства

Турция поиска допълнителна помощ от НАТО в Сирия – за защита на границата, както и във връзка с миграционните предизвикателства. Това обяви в понеделник президентът Тайип Ердоган след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„На днешните преговори обсъждахме главно ситуацията в Сирия. Наблегнах върху важността незабавно да се предостави допълнителна помощ на Турция от НАТО и съюзническите държави. Границата на Сирия и Турция е югоизточната граница на НАТО. Кризата в Сирия е заплаха за нашия регион и цяла Европа – както в сферата на сигурността, така и в хуманитарната сфера. Нито една европейска държава не може да си позволи лукса да остане безразлична към трагедията в Сирия „, каза той.

Това изявление се появи в навечерието на срещата на Ердоган в Брюксел с ръководителя на Европейския съвет и Европейската комисия, на която ще се обсъди ролята на Турция в опитите да упражнява миграционен натиск върху Европа.

Бастион на Европа

Ердоган заяви, че Турция е „бастион на Европа и НАТО срещу заплахата в Сирия в продължение на девет години, беше единствената държава от НАТО, която се бори с терористичната организация Ислямска държава (ISIS, забранена в Русия), а също така прие 3,7 милиона сирийски бежанци. “ „Очакваме конкретни мерки за подкрепа от всички наши съюзници за бремето, което носим“, завърши той.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Ердоган описа смъртта в Идлиб на над 30 турски специални сили, които координираха атаката на терористични групи срещу сирийската армия по следния начин: „На 27 февруари в Идлиб се случи отвратително нападение върху нашите военни, които дадоха живота си за сигурността на страната.“

Според Ердоган НАТО преживява „критичен момент, когатосе налага организацията трябва да действа бързо, показвайки солидарност“. Ердоган също предупреди генералния секретар на НАТО, че няма да позволи на Гърция да обвини Анкара в умишлено предизвикване на миграционна криза: „Предупредих генералния секретар, че няма да позволим на никоя от съседните ни страни да посочи Турция като причина за миграционната криза и да използва тази ситуация и Европейския съюз да получи необосновани преференции към себе си. „

Коментар на АА

Още през 2016 година, когато Турция реши, че трябва да се намеси в Сирия, НАТО предупреди, че не може да разчита на съюза за действия, отвъд своята територия. В този смисъл и съгласно Устава, Анкара и Ердоган прекрасно знаят, че Атлантическият съюз няма да се намеси в Сирия, поне не пряко.

САЩ потвърдиха, че ще ускорят военна помощ, но отново изрично предупредиха, че няма да излизат извън рамките на вече договореното.

Ердоган загуби доверие със зигзагите си във външната си политика, и най-вече със сделките си за покупка на зенитните оръжейни комплекси С-400, които в момента са му безполезни. На този етап няма вероятност за нови доставки на системите за ПВО „Пейтриът“, нито че САЩ ще променят приоритета си върху отношенията с Гърция, още повече след решенията за откриване на нови военни бази в тази страна.

Но Ердоган може да разчита на умерена подкрепа в рамките на финансиране за издръжка на мигрантите от Идлиб, както и на начало на постепенно приемане на определени контингенти от тези бежанци в Европейските страни. Едно е да се отказва на загубил доверието член на НАТО съдействие в осъществяването на военни операции извън страната, друго е хуманитарния аспект на кризата.

Най-странното е, че нито в ЕС, нито в НАТО правят връзка между тези два аспекта, а такава безспорно съществува. Но днес не е края на 2020 година и Сирия, не е Косово и Босна.

* https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/7931077

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *