АкцентСветът

Rusmonitor.com: Путин и депутатите извършват преврат. Вече официално

(Дез)информация/Анализи

10 март 2020 г. ще влезе в историята като начало на преврат, извършен от Путин и неговите съучастници в Държавната дума на Руската федерация.

Путин обяви възможността за нулиране на президентския мандат, ако бъде одобрено от Конституционния съд.

Сутринта на 10 март редица депутати от  „Единна Русия“ , включително депутатката Валентина Терешкова, обявиха, че ще внесат изменение в Конституцията за предсрочни парламентарни избори на второ четене, и също така предложиха в законопроекта за промени в Конституцията, да се внесе поправка за  нулиране на президентският мандат.

Според 80-годишната Терешкова е необходимо да се премахнат изцяло ограниченията или, „ако ситуацията го изисква и хората го искат, да се предвиди в закона възможност действащият президент да бъде преизбран на този пост“.

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин каза, че това предложение трябва да бъде обсъдено с лидерите на фракциите в Думата, както и да се разбере становището на настоящия президент по този въпрос.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Лидерът на Комунистическата партия Генадий Зюганов се противопостави на тази инициатива. Лидерът на „Справедлива Русия“ Сергей Миронов каза:  за „СР“ тя еизгодна.

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин заяви, че изменението относно предсрочните избори ще бъде разгледано днес.

Сенаторът Андрей Клишас:

„Всички необходими конституционни правомощия за вземане за измененията на Карелин относно изборите и тези на Терешкова за президентските сроковеса налични.“

Жириновски: решението за предсрочни избори вече е взето:

„И трябва да помислим за президентските избори.“

Путин ще разгледа предложението за предсрочни избори в Държавната дума и ще информира за отношението си към него в близко бъдеще, каза Песков.

В Думата беше внесено изменение в предсрочните избори за Държавна дума през 2020 г.

Терешкова помоли да й се помогне да формулира поправката за нулирането на президентския мандат. Нейната инициатива беше подкрепена от мнозинството от фракция „Единна Русия“. Александър Карелин се изяви като съавтор.

Жириновски отбеляза, че след влизането в сила през април (след общонационалния  вот) „са необходими предсрочни избори в Държавната дума“. Той също така предложи да бъде избран президентът през 2024 г. с решение на Държавния съвет.

В 15:00 по московско време Путин пристигна в Държавната дума. В хода на словото си той фактически подкрепи предложението на Терешкова, като заяви, ченулирането е възможно, ако Конституционният съд даде официално заключение, че подобно изменение няма да противоречи на Основния закон на страната.

Държавния преврат може да се счита за извършен.

На 15 януари Владимир Путин в съобщение до Федералното събрание обяви предложенията си за изменение на руската конституция. На 20 януари бяха внесени измененията в Държавната дума, а три дни по-късно те бяха приети на първо четене. Въпреки очевидната противоконституционност на подобни стъпки, бе обявено, че преди 22 април измененията ще бъдат приети от Държавната дума, съгласувани с регионалните законодатели и одобрени от Съвета на федерацията.
За да даде легитимност на случващото се, Путин обяви провеждането на „общонационален вот“, който не е предвиден в нито един закон за процедурата по изменение на основния закон на страната. За тези цели бяха отпуснати 20 милиарда рубли, без регионалните разходи за помещения, оборудване, транспорт и комуникации.

Така нареченото „гласуване“ ще се проведе на 22 април.

Коментар на АА

След изчерпване на другите възможности за оставане на власт, Владимир Путин прибягна до открито нарушение ако не на буквата, то на духа на Конституцията. Той зачеркна всичко, което руската демокрация беше постигнала при Елцин, и най-вече сменяемостта на лидера.

Путин става пожизнен ръководител на Русия, по модела на Си Дзян Пин в Китай. Изборите вече няма значение.

* https://rusmonitor.com/putini-i-deputaty-sovershayut-gosudarstvennyj-perevorot-uzhe-oficzialno.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *