Светът

Rbc.ru: Анализаторите допуснаха по-нататъшен спад на котировките на петрола

(Дез)информация/Анализи

Цените на петрола през следващите две седмици могат да паднат до 25-30 долара за барел, според старшия анализатор в „БКС Премиер” Сергей Суверов.

Според него пазарният баланс остава неблагоприятен за цената на въглеводородите, а цените на петрола ще паднат. Той отбеляза, че увеличението на световните цени на петрола на 17 март с 5% е „технически отскок“.

„В допълнение, това може да повлияе на факта, че САЩ ще закупуват петрол за стратегически резерв, както и бавното възстановяване на търсенето в Китай“, каза той пред RBC.

„Ако през април Саудитска Арабия увеличи производството до 13 милиона барела на ден, плюс Русия добави 300-500 хиляди барела на ден и в същото време търсенето намалява поради мерки срещу коронавируса, тогава цената може лесно да падне под 25 долара, тъй като става дума за много големи обеми. Има положителни промени, Китай постепенно се възстановява, но изглежда, че в други страни ще има сериозни ограничения “, заяви анализаторът от Райфайзенбанк Андрей Полищук пред RBC.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Според Полищук, ако икономическата ситуация се стабилизира до лятото, глобалното търсене ще се възстанови, но цените само частично ще се върнат към предишните си стойности. „Те ще останат най-вероятно сравнително ниски – 30-40 долара за барел, до края на годината. След спад у производителите с висока себестойност на производството, включително САЩ, цените ще започнат да се възстановяват до нива от 50-60 долара, но това ще е по-скоро към края на 2021 година. Освен ако, разбира се, участниците в ОПЕК + не се върнат към преговорите и няма да ограничат производството отново “, добави той.

Анализаторът на „Алор Брокер” Алексей Антонов в разговор с РБК предположи, че тази седмица петролът ще се търгува в диапазона от 30–42 долара за барел. „След като падне с 50% от началото на годината, никакъв импулс за растеж от 5 или 10% няма да може да блокира това намаляване на цените просто според законите на математиката. Затварянето на къси позиции за кратко ще повиши котировките до горната граница. След три или четири месеца можете да разчитате на стабилно покачване на цените до 40 долара “, обясни той.

На 17 март световните цени на петрола се повишиха с 5% след рекорден спад за четири години. От началото на 2020 г. цената на петрола е спаднала с 50%.

Рекордният спад на цените на петрола се дължи на факта, че на фона на огнището на коронавируса в света Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия не можеха да се споразумеят да удължат споразумението за ограничаване на производството.

Коментар на АА

Прогнозите за спад на цената на основните марки суров нефт под $ 30 долара за барел са напълно оправдани. В допълнение към петролната война в триъгълника Русия – Саудитска Арабия – САЩ, много голямо значение се очаква да има преместването на тежестта на кризата към Европа и САЩ, където ще спадне потреблението.
В момента и марката Уралс – руския основен нефт и WTI – основния репер американски петрол са под $ 30долара и се очаква да останат около тази зона за по продължителен период. Епидемията от коронавирус рязко усили симптомите за рецесия и сега неблагоприятните фактори взаимно ще се усилват.

* https://www.rbc.ru/rbcfreenews/5e7080bd9a7947ee6f47b09f?from=newsfeed

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *