АкцентРегионът

Ria.ru: Сърбия ще въведе „строги и непопулярни“мерки срещу коронавируса

(Дез)информация/Анализи

Сръбските власти въвеждат строги и непопулярни мерки за противодействие на коронавируса, заяви президентът Александър Вучич.

На специална пресконференция във вторник вечерта той обяви, че през деня е въведен полицейски час за граждани над 65 години (до 70 години в селата) и за всички граждани от 20 ч. до 5ч.. Армията поема контрол над медицинските заведения, граничарите и центровете за временно задържане на мигранти. Сръбският президент нарече тези мерки „строги и непопулярни, но необходими за спасяване на хората“.

Той обяви също, че след два до три дни правителството ще отмени всички междуградски автобусни и железопътни услуги, „така че всички да останат вкъщи“.

Според Вучич, Националната банка на Сърбия няма да начислява лихви по заеми; ще има облекчение за гражданите със сметките за февруари, март и април.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




„Ние, що се отнася до хранителните продукти, сме в по-добро положение от повечето страни в ЕС. Що се отнася до готовността на нашите големи и малки търговски вериги, мисля, че няма нито една държава от ЕС, която е засегната от коронавируса и може да бъде по-добре снабдена от Сърбия.“ определено сме най-добрите в региона „, каза сръбският лидер.

„В съответствие с решенията на правителството, част от тях (хран. -изд.) ще експортираме на нашите съседи в региона. Имаме твърде много от тях, те не. Ще се опитаме да помогнем на първо място на Република Сръбска в Босна и Херцеговина, особено когато става дума за брашно , има такова искане от Северна Македония, ще можем да помогнем и на Черна гора „, каза Вучич.

Коментар на АА

Има определена закономерност между степента на автократичност на един режим и избора на реакция спрямо пандемията от коронавирус. Колкото едно управление е по-демократично, толкова по-внимателно подхожда към управлението на кризата, като набляга на ранната диагностика, масовото тестиране и социалното дистанциране, но така че да наруши производствени и други обичайни процеси.
И обратно колкото реакциите са по-закъснели, както в случая със Сърбия, толкова по драстични са мерките, включително въвеждането на полицейски час – мярка която е твърде спорна от гледна точка на възможността да бъде контролирана и най-вече ефекта.

Без съмнение, този автократичен модел има и привърженици у нас, най-вече в реакциите на главния прокурор Гешев.

* https://ria.ru/20200317/1568756212.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *