АкцентСветът

Russian.rt.com: Размяна с доплащане: как САЩ насърчават страните от Източна и Южна Европа да се откажат от съветското оръжие

(Дез)информация/Анализи

Пентагонът и държавният департамент на САЩ продължават да си сътрудничат за замяната на съветските и руските оръжия в Източна Европа с американски аналози. Това съобщи официалният представител на Министерството на отбраната на САЩ полковник Юрая Орланд. Двата отдела си сътрудничат в рамките на Европейската програма за насърчаване на рекапитализацията, стартирана през 2018 г. Към днешна дата Вашингтон е отделил около 277 млн. долара за прилагането й. За тези пари се закупува авиация и наземна техника. Според специалистите обаче САЩ няма да успеят да постигнат пълно отхвърляне на съветската техника и да спечелят пари от доставките на оръжия.

Говорителят на американското министерство на отбраната подполковник Юрая Орланд заяви, че Пентагонът работи с Държавния департамент за замяна на съветските и руските оръжия в Източна Европа. Думите на офицера са цитирани от американския портал Defense News.

Орланд съобщава, че министерството на отбраната на САЩ „продължава да работи в тясно сътрудничество с Държавния департамент на САЩ за планиране на подпомагането на нашите европейски партньори в областа на сигурността, което ще им позволи да намалят зависимостта си от руската отбранителна промишленост (военно-промишлен комплекс), както и да изградят и / или да поддържат собствените си отбранителни способности. „

Defense News отбелязват, че Съединените щати възнамеряват да се съсредоточат върху „целевите инвестиции“в рамките на Европейската програма за стимулиране на рекапитализацията (European Recapitalization Incentive Program, ERIP).

Тази програма стартира през 2018 г. от Държавния департамент и Европейското командване на въоръжените сили на САЩ с цел ускоряване на процеса на извеждане от експлоатация на съветска и руска военна техника в страните от Източна и Южна Европа. Държавите, участващи в програмата, могат да получават безвъзмездни средства от Вашингтон за закупуването на американски оръжия, при условие че те отделят не малко средства за тези цели и обещаят да не купуват нови видове руски оръжия.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




При това, не е забранено да се купуват компоненти, за да се поддържа в добро състояние съществуващото съветско и руско оборудване.

В разговор с RT Вадим Козюлин, професор в Академията за военни науки, старши изследовател в Центъра за политически изследвания на Русия, смята, че Пентагонът едва ли ще успее да накара партньорите си да се откажат напълно от руската техника.

„Много страни от Източна Европа са се научили да модернизират съветската военна техника, някъде има производствени линии, кадри, който са свикнали да експлоатират оръжията ни. Разбира се, част от арсенала е остарял, но като се има предвид, че почти целият регион се състои от бедни страни, малко вероятно е скъпото американско оръжие някога да замести напълно съветското “, заяви Козюлин.

„Целеви инвестиции“

Първоначално ERIP включваше шест държави: Албания, Босна и Херцеговина (БиХ), Хърватия, Гърция, Северна Македония и Словакия. Всички тези държави, с изключение на БиХ и Северна Македония (която е в процес на присъединяване към НАТО), са членове на Северноатлантическия алианс.

На 17 март Бюрото за политически и военни въпроси на Държавния департамент публикува бюлетин, в който се посочва, че осем държави са членове на ERIP – България и Литва, които са членове на НАТО от 2004 г., са се присъединили към програмата.

В документа се съобщава също, че Албания, Босна, Словакия, Хърватия, Гърция и Северна Македония са получили 190,7 милиона долара за закупуването на американски самолети и наземно оборудване. На България са били отпуснати 56,2 милиона долара за закупуването на самолети, а на Литва – 30 милиона долара за закупуване на хеликоптери.

При това, публикацията на Defense News цитира думите на неназован служител на Държавния департамент, който твърди, че парите, инвестирани в програмата през последните две години (около 277 милиона долара), са осигурили продажбата на американско оръжие на стойност около 2,5 милиарда долара.

Според журналисти на Defense News, първите шест страни са получили финансова подкрепа като част от „първия кръг“ на финансиране. След това обаче американските власти са променили тактиката си, преминавайки към схема за „целенасочена инвестиция“, която трябва да позволи на САЩ да печелят пари от сключването на договори за търговски оръжия.

Първата държава, в която беше тестван инструментът за „целеви инвестиции“, беше България. В продължение на няколко години София се опитваше да намери заместител на съветската авиационна техника (предимно на МиГ-29). Страната е избрала между вноса на нови самолети F-16 от американската корпорация Lockheed Martin и закупуването на употребявани европейски изтребители.

По-специално България обмисляше възможността да се сдобие с португалските F-16, италианските самолет Eurofighter Typhoon и шведските Saab Gripens. Държавният департамент на САЩ използва 56 милиона долара за целеви инвестиции, за да убеди България да сключи серия от договори за внос за осем нови F-16. Стойността на сделката, като се вземе предвид придобиването на съпътстващото го оборудване, възлиза на 1.673 милиарда долара.

Споразуменията за F-16 със САЩ предизвикаха сериозни спорове в ръководството на страната. В края на юли 2019 г. българският президент Румен Радев, който заемаше длъжността командир на ВВС през 2014-2016 г., наложи вето на сключването на тези договори с Вашингтон.

Държавният глава обясни позицията си с недостатъчното уточняване на условията на сделката и съкратената процедура за парламентарното обсъждане. Според президента такива важни въпроси като гаранционните задължения на Съединените щати, сроковете за доставка на комплектите закупени оръжия, изплащането на неустойки и т.н., остават неясни в договорите.

Парламентът на републиката обаче преодоля президентското вето и гласува за ратифициране на четирите международни договора за придобиване на американските изтребители.

Литва е друга страна, в която Вашингтон използва ERIP механизми, за да развие своите търговски интереси. Вилнюс получи 30 милиона долара от САЩ като „помощ” за изпълнението на договорите за замяна на парка на съветските вертолети с UH-60 Black Hawk.

Освен това, Defense News цитира високопоставен източник в Държавния департамент, който заяви, че САЩ планират да включат балтийските страни и Балканския полуостров в ERIP, „развиващи потенциала на сухопътната мобилност и вертолетните системи, както и разполагащите с оборудване (от съветско и руско производство), от което са готови да се откажат „.

„САЩ няма да спечелят пари тук“

Проектобюджетът за 2021 година, който беше подготвен от администрацията на Доналд Тръмп през февруари, гласи необходимостта от увеличаване на разходите за програми за финансиране, които да позволяват на американските съюзници да се откажат от използването на оръжия на други държави и да ги заменят с модели американско производство.

Проектобюджетът предвижда разширяване на Програмата за финансиране на чуждестранните въоръжени сили, от която се отпускат средства за ERIP.

В разговор с RT главният редактор на списание „Арсенал на Отечеството“ Виктор Мураховски нарече ERIP един от многото инструменти за икономически и политически натиск на Съединените щати върху техните съюзници. Според него „засега техническата основа на въоръжените сили на източноевропейските страни се състои от съветски модели“.

„Чрез ERIP и други програми Съединените щати свързват източно-европейските държави с военната си политика. Но количеството оръжие, което американците доставят в региона, са трохи от масата на НАТО. Те няма да инвестират големи суми в модернизацията на армиите на съюзниците си, а те от своя страна поради слабата си икономика не могат да намерят пари за цялостно превъоръжаване “, обясни Мураховски.

Вадим Козюлин също смята, че САЩ няма да могат да печелят пари за нуждите на отбраната на бившите социалистически страни. Както твърди експертът обаче, с финансовите си намеси американците могат да навредят на местната отбранителна промишленост.

„Източна Европа е пазар основно на използвано или не много модерно военно оборудване. Страните от региона са стиснати във военните си разходи и САЩ няма да печелят сериозни пари тук. Максимумът, който американците наистина могат да постигнат, е да унищожат остатъците от местната отбранителна индустрия “, обобщи Козюлин.

Коментар на АА

Два са важните акцента в този анализ.

Първо, признанието, че Русия разчита на „бедността“ на региона за да остави съветското въоръжение и да доставя резервни части и оборудване.

Второ, Русия не разчита на нови доставки, с изключение на Сърбия.

Трето, след влизането на Северна Македония, фокусът на руските усилия е модернизацията на армията на Босна и Херцеговина да не става с американски оръжия, като Република Сръпска се въоръжава с руско оръжие.

Четвърто, набляга на възможностите си да влияе през политици на високи постове, като български президент Радев. Додик и Вучич са в тази категория.

Със сигурност разчита на пандемията да наложи ограничения и да отложи програмите за модернизация, ерго на закапуване на американско оръжие. Междувременно ще продължи да лансира версията, че най-евтиния вариант е да се поддържа съветското оръжие.

* https://russian.rt.com/world/article/729913-sovetskoe-oruzhie-ssha-vostochnaya-evropa

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *