Светът

Ria.ru: Църковния разкол назрява в още една страна

(Дез)информация/Анализи

Константинополската патриаршия подготвя поредното разцепление. Тя създаде в САЩ епархия, която под ръководството на гръцката общност ще обедини всички славянски енории, включително рускоезичните. За целта свещениците му примамват вярващи, провокирайки конфликти с други местни православни църкви. За причините за агресивната кампания на патриарх Вартоломей в Америка – в материала на РИА Новости.

Стадото бяга

Бетонната сграда – скеле на мястото на срутените кули-близнаци в Ню Йорк я наричат „основното дългосрочно строителство на Америка“, „забравено от Бога и спонсорите“. Църквата Свети Никола в централен Манхатън изглежда ще остане скеле до края на този век.Но тези, които мислят да я изграждат, мислят различно. Американската архиепископия на Константинополската патриаршия наскоро увери обществеността, че проектът „ще бъде завършен скоро“.

„Надявам се тази църква да стане най-посещаваната в Ню Йорк. Въпреки че не е, тя определено ще бъде най-посещаваната в Америка!“ – каза пред репортери известният финансист Майкъл Псарос, който ръководи строителството.

И по начин, характерен за магнатите от Уолстрийт, той започна да спекулира за ползите: наплив от енориаши, дарения …

Според социологическите проучвания през последните години етническите гърци, живеещи в САЩ, все повече се отделят от Константинопол. Около 60 процента от гърците при първата вълна на миграция и почти 90 процента от гражданите на САЩ от гръцки произход не ходят на църква.

Но именно американската архиепископия действа като основен финансов дарител на Фанар (квартал в Истанбул, където се намира административният център на Константинополската патриаршия), като ежегодно изпраща многомилионни суми в турската столица. Освен това, благодарение на влиятелните си енориаши, патриарх Вартоломей влезе в кабинетите на американски и европейски политици от най-висок ранг.

И сега новият ръководител на най-голямата и значима административна единица на Константинополската патриаршия – митрополит Елпидофор измисли как да увеличи броя на стадото: да отнеме братята си от православната вяра. Заради това той създаде „“Викариатство на енориите със славянска традиция“ , което силно разтревожи американските вярващи.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Църковна провокация

Константинополската църква далеч не е единствената православна църква в САЩ. Въпреки че има 560 енории, в страната има над 1,1 милиона православни. На първо място е Православната църква в Америка (ПЦA), която получи автокефалия от Руската църква през 1970 г .: 650 енории, където служат на английски. Американската архиепископия в богослужебната традиция е изцяло ориентирана към гърците.

Местните православни църкви от гръцката традиция не признаха автокефалията на ПЦА, считайки я за самоуправляваща се част от Московската патриаршия. Но всъщност в САЩ такава е Руската православна църква зад граница (ROCOR), създадена от бялата емиграция. Тя има около 200 енории.

Освен това в САЩ има общности от различни местни църкви: българска, сръбска, албанска, румънска. Руската православна, например, има30 църкви.

И така американската архиепископия публично обяви планове да влезе под нечия друга юрисдикция. А като ръководител на славянския викаризъм Фанар назначи архимандрит Александър (Бел).

По принцип не можем да служим с представители на Константинополската патриаршия. Всъщност във връзка със събитията в Украйна, когато патриарх Вартоломей легализира схизматиката, нашата Църква прекрати евхаристийното общение с тях“ „, – обясни пред РИА Новости един от американските духовници на РПЦЗ.

„Фанар няма да спре“

Всъщност украинската тема предизвика възмущение в архиепископията на КПЦ. Нея я напускат свещениците, които не са съгласни с хода на властите да изострят разцеплението.

„Решението ми да отида в ROCOR е свързано с редица фактори. Отдавна се притеснявам от нарастващите модернистични и икуменически тенденции в Константинопол. И действията в Украйна ме убедиха, че трябва да напусна“, каза свещеник Спиридон Бейли, пред портала Orthodox Christianity.

Сега действията на Фанар в САЩ могат да послужат като друга причина. Има всички предпоставки за това.

„От началото на XX век Константинопол смята Северна Америка за изключително своя. Въпреки че гърците са били там много по-късно от руснаците и не са се занимавали с мисионерска дейност. Те просто започнаха да мачкат територията, напълно игнорирайки успешната образователна работа на Руската православна църква, която в съветските години се отказа от Америка, давайки автокефалия на ПЦА. И Фанар вярва, че тя трябва да бъде подчинена само на него “, заяви политическият анализатор Аркадий Малер в интервю за РИА Новости.

Следователно създаването на славянски викариат с помощта на свещеници неизвергнати в сан, предполага, че Фанар иска още повече власт.

Вместо да спре в Украйна, обявявайки я за извънреден случай, Фанар ще приложи отработената в тази страна практиката, не само в САЩ, но и в други части на света “, заключава експертът.

Коментар на АА

Откритата война между Руската и Вселенската Патриаршия логично намира продължение както в Европа, така и особено в Америка. Този текст в РИА „Новости“ маркира линия на тревожност в Кремъл и в РПЦ, а именно че усилията да изградят  самостоятелни мостове за влияние през православната църква върху рускоезичното малцинство в САЩ, като се обединят под егидата на Москвоския патриархат, се провалят.

https://ria.ru/20200318/1568752918.html?utm_referrer=https://zen.yandex.com&fbclid=IwAR3LjrXNwTsZgHsD4EDkn710qpt9-Xojlcb5jPcl8PLLADmYzshL-LYd3mI

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *