Светът

IES ENERGY BRIEF: Fitch намалява прогнозите за цените на петрола за 2020 г. от $62,5 / bbl до $ 41/ bbl при глобалните страхове от

Fitch Ratings Inc намали своите краткосрочни и средносрочни предположения за цените на петрола и природния газ в очакване на много голямо свръхпредлагане на пазара през 2020 г.

Агенцията намали прогнозите си за средните цени на Brent за 2020 г. от 62,5 долара за барел до 41 долара за баррел и прогнозите си за 2021 г. съответно от 60 долара за баррел до 48 долара за барел.

„Предполагаме, че пазарът през следващите две до три години постепенно ще се балансира, но също така сме намалили нашите дългосрочни предположения, за да отразят продължаващото повишаване на ефективността /връзката между разходите и печалбата/, ниските „break-even oil prices” /равновесни цени/ на много проекти за зелени полета и поради енергийния преход, потенциалът на търсенето се забавя“, каза Fitch в бележка към клиентите.

Някои икономисти прогнозират, че поредицата от „стопиране на шока“ след срива на цените на петрола през март и изострената ситуация от пандемията на COVID-19 ще насочи световната икономика към глобална рецесия от -0,5% тази година, въпреки че все още има няма консенсус за това, колко лоши неща ще се случат.

Масово свръхпредлагане на петрол по света

Fitch изчислява, че пазарът на суров петрол „през 2020 г. ще бъде с прекомерно свръхпредлагане”, поради намаляващото търсене поради избухването на коронавируса и нарастващия добив след неуспеха на  ОПЕК+ да се споразумеят за намаляване на добива.

„Саудитска Арабия възнамерява да увеличи добива си от април и да използва значителния си резервен капацитет. Това би могло да задържи цената на Brent под $40/bbl за останалата част от тази година, тъй като обемите със свръхпредлагането през 2020 г. при различни сценарии вероятно ще бъде много по-голяма от максимума от 1 милион барела на ден (bpd), наблюдаван през последното десетилетие” – каза Fitch.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Fitch е по-оптимистична по отношение пазара в средносрочен план и очаква пазарът да се балансира през следващите две или три години поради възстановяване на търсенето, пречупено веднъж  от избухването на коронавируса, както и от въздействието на шистовия добив в САЩ, който ще се забави заради ниското ниво на цените. В същото време агенцията предложи, страните от ОПЕК в крайна сметка да намалят отново добива, за да повишат цените в обозримо бъдеще, тъй като икономиките им ще бъдат подложени на натиск, ако цените останат за твърде дълго твърде ниски.

Както Саудитска Арабия, така и Русия, ключовите страни по ОПЕК+, имат фискални break-even/равновесни цени на Brent над текущите пазарни цени, съответно на $ 91 / bbl и $ 53 / bbl, според Fitch.

„Ние очакваме американският шистов добив да се върне към растеж, когато цените на петрола се стабилизират, както се случи през 2016-2017 г., което би ограничило степента на възстановяване на цените“, каза Fitch.

Газът „прелива“, но цените се възстановяват бавно

Пазарите на природен газ също са с изключително свръхпредлагане, казва Fitch. По-специално Европа е изправена пред излишъци на природен газ вследствие на необичайно топлата зима и големите доставки на газ за съхранение в резултат на газовата война между руския Газпром и украинския Нафтогаз за подновяването на транзитната сделка, която беше прекратена в последната минута през декември. И благодарение на топлата зима газовото пресищане се разпростира извън Европа.

„Текущите цени в Европа и Азия рядко покриват паричните разходи за полуцикъл (които включват променливи оперативни разходи и транспорт до Европа) на доставчиците на природен газ и втечнен природен газ, включително Газпром и американските добивници, и поради това са неустойчиви“, каза Fitch. „Предполагаме, че на нидерландската платформа TTF и на английската NBP цените на газа в Европа постепенно ще се възстановят до $5,5/ mmcf за три до пет години, което съответства на разходите на американските добивници в целия цикъл, включително доставката до Европа и капиталовите разходи/Capex. Предполагаме, че цената на американския

Henry Hub ще се възстанови до $2,5/ mmcf в дългосрочен план.“

Междувременно цените на газа ще останат ниски през следващите две години, според Fitch, поради слабото търсене на втечнен природен газ в Китай, високите обеми газ, съхранени в Европа и въвеждането в експлоатация на нови капацитети за втечнен природен газ, макар и с по-бавни темпове, отколкото през 2016 г. 2019г.

„Нашите рейтинги ще се определят от очакваните кредитни профили на емитентите през 2020-2023 г. (при условие че ликвидността им остава достатъчна), а не когато цените са на дъното преди покачване /етап от бизнес цикъла/. Това е в съответствие с нашия подход „оценка за целия цикъл“, каза Fitch. „Не очакваме това преразглеждане на цените на петрола и газа да предизвика негативни рейтингови  последствия за целия портфейл, но ще оценяваме кредитното въздействие за всеки случай. Високодоходните емитенти са по-изложени, особено тези с висок риск от ликвидност и рефинансиране, предвид по-трудни пазари за капитали и активи.“

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *