АкцентРегионът

Rg.ru: Експерти: Северноатлантическият алианс формира пространство НАТО – Югославия

(Дез)информация/Анализи

Република Северна Македония официално стана 30-тата страна на НАТО, а нейният флаг за пръв път ще се издигне над централата на съюза на 30 март. При това евроатлантическите структури се стремят окончателно да решат проблема с НАТО-изацията на Югоизточна Европа, включително всички бивши републики на Югославия в структурата на блока.

Има ли Москва възможност да предотврати реализирането на подобен сценарий, да осигури баланс на силите и интересите на Балканите? Професорът от Дипломатическата академия на Министерството на външните работи на Русия Георги Рудов и професорът от МГИМО Елена Пономарева предложиха своята оценка на настоящата ситуация и начините за нейното разрешаване.

„След приключването на“ македонската операция „на Балканите остават два големи пропуска – Босна и Херцеговина, както и Сърбия“, се подчертава в текста на експерта, публикуван в Бюлетина на Дипломатическата академия на Министерството на външните работи на Русия. „Русия и света“. Въпросът за самопровъзгласената и частично призната Република Косово стои отделно. Прищина е ориентирана към присъединяване към алианса, но това е малко вероятно да се случи в близко бъдеще.И не само защото четирите страни на блока (Гърция, Испания, Румъния, Словакия), както и Сърбия не признават това новообразувание, а заради наличието на ултрамодерната американска военна база Camp Bondsteel в близост до град Урошевац. В същото време проблемът с Косово обаче по различни причини утежнява бъдещето на атлантическата интеграция както на Белград, така и на Сараево, което е пречка за формирането на НАТО-югославското пространство. „

Учените отбелязаха факта, че пространството на бивша Югославия е бурна зона на световната политика, арена на сблъсък на култури, религии и борба на великите сили. „В момента тук се наслагват няколко процеса, формиращи както взаимно изключващи се, така и взаимно допълващи се вектори за развитие“, казват те.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




От една страна, евроатлантическите структури се стремят най-накрая да разрешат проблема с НАТОлизацията на Югоизточна Европа, като включат всички бивши републики на Югославия в структурите на съюза. За това се използват различни лостове и технологии, като се започне от преименуваната Македония и се завърши с проекта за обмен на територии между Сърбия и самопровъзгласената Република Косово. От друга страна, в териториите, които някога са били включени в политическата рамка на Османска Турция, се изгражда сценарий на ислямизация на региона. В края на второто десетилетие на 21 век „Балканският халифат” изглежда не е преувеличение на футуролозите, а само въпрос на време.

Друг процес, който се развива паралелно, е сценарият на албанизацията, който е тясно свързан със структурите на транснационалната организирана престъпност и най-вече с наркомафията. Като се има предвид пряката подкрепа на албанския сепаратизъм от англосаксонския блок, като се започне от Първата световна война, сценарият ще бъде изпълнен с пряка подкрепа от САЩ, Великобритания и няколко страни членки на НАТО.
Всички тези процеси са насочени към окончателното разрешаване на „сръбския въпрос“ и минимизиране, а в идеалния случай – за обезсилване на руското културно, хуманитарно, икономическо (предимно енергийно), военно-техническо и политическо присъствие в региона.
Като се има предвид всичко изложено по-горе, в средносрочен план политиката на военен неутралитет на Сърбия, заедно със запазването на световната политическа субективност на Република Сръбска, изглежда е единственият начин да се предотврати пълното поглъщане на този регион от машината на НАТО и окончателното потапяне на Балканите в футуроархаика /в свободен превод бъдеще с миналите стандарти на политика/. За Русия подкрепата за сръбските стремежи означава възможност да се осигури баланс на силите и интересите в региона. „

Коментар на АА

Российская газета е официоз и тази статия, както и използването и в издание на МИД означава, че тя достатъчно добре и достоверно отразява настроенията и плановете на Кремъл.

Първо, Русия очевидно, макар и под сурдинка, признава провала на досегашната си политика, която въпреки положените субверсивни усилия не успя да отклони Северна Македония от членството и в НАТО.

Второ, потвърждава тезата, че Сърбия става пивот в балканската политика на Кремъл и доколкото е „последна“ опора, то Москва ще бъде готова на извънредни усилия за да удържи Белград в рамките на военния неутралитет. Този неутралитет не само не е абсолютен, но и предполага доставката, в интерпретациите на руските власти, преимуществено руско оръжие. Като основният маршрут е през България, като слабо звено в отбраната на НАТО.

Трето, Република Сръбска ще продължи да бъде котва, която да удържа Босна и Херцеговина от членство в НАТО, и да сдържа възможностите за по близка интеграция на страната през програмите за партньорство с НАТО.

Основният проблем на тази стратегия на Кремъл е нейната икономическа и стратегическа несъстоятелност, тя просто не предоставя на Сърбия равностойни гаранции за сигурност. Основната причина за интеграцията на целия регион в НАТО е че на практика това води до рязко понижаване на рисковете и разходите за националната сигурност на всяка една от тези страни. Колективната отбрана през членство в НАТО, в сравнение със самостоятелната национална отбрана, е много по евтина, в допълнение е и по некачествена, защото отсъства пълноценна интеграция на ресурсите и политиките както на национално равнище /особено във високо технологичните оръжия/, на практика отсъства начин за сдържане на ядрени заплахи/, така и по отношение създаването на фалшива сигурност чрез неутралитет в район с доста натоварена история..

Това не е без значение за страни с трудности в икономическото развитие.

* https://rg.ru/2020/03/30/eksperty-severoatlanticheskij-alians-formiruet-prostranstvo-nato-iugoslavii.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *