Светът

IES ENERGY BRIEF: Total и Shell съобщават за намаляване с милиарди долари на бюджета си, докато петролът продължава да е в упадък

3/23/2020, worldoil.com

Хюстън – Total и Shell въведоха значителни мерки за намаляване на разходите, тъй като ценовата война в петрола и глобалното разпространение на Covid-19 се комбинираха за прекъсване на дейностите.

Последвайки действия на ръководставта на други световни гиганти като BP и ExxonMobil, Total и Shell прилагат планове за намаляване на капиталовите разходи, оперативните разходи и анулират планирано обратно изкупуване на акции.

По-конкретно, Total и Shell планират да направят следното:

Намаления на CAPEX/капиталови разходи. Total ще направи съкращения в CAPEX от над 20% от плана им за 2020 г. или повече от 3 милиарда долара. Shell намалява CAPEX до 20 милиарда долара или по-малко за 2020 г., в сравнение с първоначалния план, от приблизително $25 милиарда.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Намаляване на оперативните разходи. Total планира да идентифицира в оперативните си разходи през 2020 г. спестявания от $800 милиона, докато Shell ще намали своите парични разходи с 3 – 4 милиарда долара през следващите 12 месеца, в сравнение с нивата на 2019 г.

Обратно изкупуване на акции. Total прекрати планираното за 2020 г. обратно изкупуване на $2 милиарда, като през първите два месеца на годината вече закупи за $550 милиона акции. Shell реши да не продължава с втория транш от програмата си за обратно изкупуване на акции, след като изпълни първия транш.

Shell съобщи в имейл, че неговите инициативи „се очаква да донесат 8 – 9 милиарда долара свободен паричен поток на базата `преди данъчно облагане`. Shell все още се ангажира с програмата си за продажба през 2019-20 г. на повече от $10 милиарда активи, но времето зависи от пазарните условия.“

* https://www.worldoil.com/news/2020/3/23/total-shell-announce-multi-billion-dollar-budget-cuts-as-oil-continues-decline?id=58068708

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *