АкцентСветът

Fedpress.ru:“Ако НАТО не помогне, влиянието на Русия и Китай ще се увеличи.“ Черногорски експерт за коронавирусната пандемия в Европа

(Дез)информация/Анализи

Черна гора, Сърбия, Босна и Херцеговина – тези страни не ги удари толкова силно коронавируса, с изключение на икономическите последици. Икономиката на малките държави болезнено преживява самоизолацията на гражданите. Черногорските власти разчитат на помощта на НАТО, а сърбите благодарят на Русия и Китай. По-подробно за ситуацията разказа пред „Федерал прес”, анализаторът на  Балканите, журналистът Славиша Батко Милачич:

„Общият брой на пациентите с коронавирус в Черна гора е 91 души. Не е много, но нещата могат да се променят. И най-важното е, че курортната Черна гора изпитва пагубните ефекти на карантината поради липсата на туристи. Седим вкъщи, не е толкова забранено да излизаме, но не се препоръчва. Живея в частна къща, така че ми е малко по-лесно. Не мога да си представя колко е трудно за тези, които са в апартаменти.

Важно е да се отбележи, че Черна гора е последната държава в Европа, заразена с коронавирус. Повечето хора се страхуват от COVID-19, но има и страх, че черногорските лекари няма да могат да контролират ситуацията, ако тя се развие. Хората излизат навън, но рядко.Повечето граждани се придържат към препоръката да останат у дома. Училищата са затворени, часовете се водят по държавната телевизия, а децата гледат часовете от домовете си. Освен това всички заведения за хранене са затворени. Коронавирусът ще причини големи щети на икономиката на Черна гора, тъй като зависи главно от туризма.

Магазините днес разполагат с всичко необходимо. Но не знаем дали има достатъчно оборудване за лекарите. Националният съвет за координация на инфекциозните заболявания в Черна гора призовава НАТО да помогне за предотвратяване на разпространението на коронавируса.

Черна гора поиска 320 респиратори, четири хиляди теста за коронавирус, хиляда легла с матраци. В молбата се вклюват повече от пет милиона хирургически маски, милион костюми за еднократна употреба, 150 легла с допълнително болнично оборудване и 140 носилки.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




В молбата на Черна гора към съюзниците се посочва също, че Черна гора се нуждае от четири хиляди кърпи, две хиляди постелки, 500 хиляди маски за лична употреба, 336 хиляди защитни костюма, шест милиона ръкавици, десет хиляди литра медицински алкохол. Черна гора също се нуждае от 500 импулсни оксиметра, 50 кислородни концентратора, 50 ЕКГ, 200 кислородни цилиндъра, 20 цифрови рентгенови лъчи и 320 преносими монитора.

Молбата за помощ беше изпратена на 27 март и все още не е получен отговор. Мисля, че ще помогнат. Единственият въпрос е дали ще изпратят всичко, което черногорското правителство поиска.

Китай и Русия помагат на Сърбия. Русия също ще помогне на Босна и Херцеговина. И сега Европейският съюз и НАТО трябва да помогнат на региона, защото ако не го направят, влиянието на Русия и Китай ще се увеличи в Западните Балкани “

Коментар на АА

Този пропаганден материал е типичен за руската хибридна информационна война. Ключовото е да се намери съответното проруско прокси, в случая черногорския „експерт“, след това той да напише материал в който се нагнетяват свръхочаквания към възможностите на НАТО, и мимоходом се развиват паралелните тези за това как Русия и Китай са решили проблемите с защитните облекла, с маските и с тестовете. И съответния материал да се препечата е разпространява като цитат от чужди издания, нямащи нищо общо с Москва.

Първо, нищо по далечно от истината няма и всеки може да провери в Белград колко тези твърдение съответстват на истината. Не случайно, Вучич наложи драконовски мерки, защото съзнаваше, че няма да получи помощ. Обяви комендантския час а сега изчезна от екрана, като едни обръщат внимание на съвпадението с Путин, който също изчезна на принципа, не съобщавам лоши новини, нито пък отговарям за тях. Другите спекулират с това, че не е добре със здравето.

За сведение със самолет на 25 март Русия предостави 15 хиляди теста, разработени от руски производител, с приблизителна стойност 100 хиляди долара. Много други сръбски бизнесмени, спортисти и граждани даряват много повече, но остават безименни.

Помощта на ЕС, въпреки нападките на Вучич към Съюза, също е значителна и реална.

Докато руската пропаганда увисва във въздуха всеки ден с постъпващите новини за пораженията на коронавирусав самата Русия, то китайската е много по усъвършенствана.

От една страна, Китай се стреми да потисне отговорността си за неспособността си да овладее вирус, който зарази света, а от друга се представя като спасител.

* https://fedpress.ru/expert-opinion/2466049

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *