АкцентСветът

Rusmonitor.com: Вътрешни лица предупреждават – Русия се готви да изключи интернетa и мобилните комуникации

(Дез)информация/Анализи

Как властите ще реагират на ситуацията с коронавирусната епидемия, която се очаква да достигне своя връх в Русия през следващите няколко седмици. Докато мнозина критикуват Путин за половинчатост и неадекватност, други призовават да се въведат максимални карантинни мерки. В тази връзка остава въпросът доколко властите ще се опитат да използват епидемията от коронавирус за свои политически цели – затягане на винтовете в страната и циментиране на диктатурата. Затова е интересно какво казват и пишат онези хора, които като политическия анализатор Валери Соловей твърдят, че имат вътрешна информация относно плановете на властите. Днес Соловей написа в своя Facebook, пост със следното съдържание:

1.     Президентът нареди да бъдат готови да се затвори руската столица във всеки момент, започвайки от понеделник. Въпреки това, подготовката за това не е достатъчнa.

2.     Подготовката за затваряне на Москва включва: издаване на пропуски за придвижване из града, оформяне на  пропуски за транспорта, включително номерата на транспортните карти „тройка“ в отделна база данни. Тоест само тези, чиито транспортни карти са включени в тази база, могат да използват метрото.

3.     От Сбербанк съобщават, че ВСИЧКИ банкови терминали в столицата могат да бъдат затворени за издаване и получаване на пари. Официална обосновка: вирусът е в състояние да живее на банкноти до 48 часа.

4.     Не само интернет, но и мобилните комуникации могат да бъдат прекъснати „в случай на паника в обществото“.

Разбирам, че е трудно да се повярва в прилагането на параграфи 3 и 4 с оглед на тяхната контрапродуктивност, но само преди месец беше също толкова невъзможно да си представим какво се случва сега по света.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Какви програми трябва да бъдат изтеглени и инсталирани на устройствата, преди властите да изключат интернет?

Миналата година Путин официално разреши на Роскомнадзор да изключи Рунет при необходимост от останалия свят, но много оптимисти тогава посочиха, че не се очаква причина за тези действително сурови мерки. Коронавирусът направи своите промени в ситуацията и сега, опасявайки се от паниката и загубата на контрол над обществото, диктатурата обмисля да изключи напълно Интернет – не руския от останалия свят, а по принцип, за да бъде невъзможно да се посещават уебсайтове и да се обменят съобщения.
Политическият анализатор Валери Соловей съобщава, че депутатите на Московската градска дума дори са посочили актуални адреси – при липса на интернет вероятно ще им бъдат изпращани пратеници, ако се наложи бързо да доставят кореспонденция. Означава ли това, че клетъчната и фиксираната телефония също ще бъдат прекъснати?

Инженерите и програмистите по света и преди са обмисляли за решение на подобен проблем – създадоха софтуерни функции, които могат да се използват без интернет. Преди време „Руският монитор” писа за програми, които не само ви позволяват да обменяте съобщения в случай, че властите изключат интернета, но дори създават локална мрежа за пълен обем на аудио, видео и друга информация.

Функционалността на такава мрежа, в сравнение с обичайния Интернет, разбира се, е леко ограничена, но не са достъпни само текстови съобщения – в зависимост от възможностите на конкретното приложение можете да провеждате разговори, да пускате снимки и видеоклипове, а също така да създавате групи и дори подобни сайтове за обмен на информация. Съгласете се, в условията на паника и несигурност, причинени от пандемията, е много полезно да можете да разберете как вървят нещата с близките хора.

Тези програми използват Bluetooth или Wi-Fi за изпращане на данни от телефон до телефон под формата на малки файлове. По този начин сигналът се предава в най-добрия случай на 100 метра, и в ежедневието това, разбира се, не е достатъчно за нормална комуникация. Друго нещо е, ако интернет изобщо няма и всеки използва само такива месинджъри – тогава съобщението се изпраща по веригата от телефон на телефон, докато стигне до адресата! По този начин, ако десетки хиляди устройства участват в Firechat или някое друго подобно приложение, могат да покрият с мрежа цял град , а милионите смартфони ще  позволят да се върне връзката в мащаб, ако не на цяла държава, то на голям град.

* https://rusmonitor.com/insajdery-preduprezhdayut-v-rf-gotovyatsya-otklyuchit-internet-i-mobilnuyu-svyaz.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *