АкцентСветът

Politros.com: Експертите на Exit News смятат, че Русия може да се възползва от грешките на САЩ в Косово

(Дез)информация/Анализи

САЩ правят много грешки на Балканите, които подпомагат Русия. Това мнение изразиха авторите на албанското издание Exit News.

Авторите на Exit News отбелязаха, че през последните месеци в европейските политически кръгове назрява голямо недоволство по отношение на действията на САЩ на Балканския полуостров. Тези разговори се засилиха, след като парламентът на непризнатото Косово проведе вот на недоверие към правителството на Албина Курти.

„Мнозина се притесняват, че с подкрепата на пoсланика на САЩ Ричард Гренел президентите на Косово и Сърбия може да се опитат да сключат сделка, която да коригира границите. Страните ще си разменят териториите “, отбелязват авторите на Exit News.

Бившият посланик на САЩ в България Джеймс Пардю призна, че не разбира настоящата политика на Белия дом, която включва някои отстъпки за Сърбия. САЩ бяха един от основните привърженици на независимостта на Косово и сега не действат в интерес на тази непризната република. Дипломатът е убеден, че Русия, която играе трудна игра на Балканите, може да се възползва от тази ситуация. Както знаете, Москва активно подкрепя Белград, който е под натиск от някои западни страни.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Пардю също твърди, че действията на американския посланик Ричард Гренел на Балканите не са в интерес на САЩ. Според дипломата Русия и Сърбия, които могат да играят на противоречията на американската политика по време на своите маневри, ще се възползват най-много от тази ситуация.

„Американската дипломация в Косово помага по този начин на Сърбия и Русия“, коментират анализаторите.

По-рано „ПолитРоссия“ цитира заключенията на западни експерти, които описват как епидемията от коронавирус де факто принуждава Европейския съюз да признае Косово за част от Сърбия.

Коментар на АА

Неизбежно е, че албанските и косовските политици ще започнат да изразяват притеснения от политиката на Тръмп, в която има елементи на отстъпление, от безусловната и системна подкрепа на позицията на Косово.

В този смисъл, е логично и да предупреждават, че Русия може да разшири позициите си. Но не се отчита фактът, че САЩ няма как да изиграят посредническа роля и да постигнат споразумение между Сърбия и Косово, ако се възприемат като безусловни защитници само на едната страна.

В същото време Русия търси начин да се намеси в уреждането на конфликта Сърбия – Косово, включително чрез бизнес интересите си в самата Албания и финансирането на политици и медии, които да заемат по балансирани спрямо Кремъл позиции и най-вече да генерират съмнения и интриги.

* https://politros.com/162771-eksperty-exit-news-schitayut-chto-rossiya-mozhet-vospolzovatsya-oshibkami-ssha-v-kosovo

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *