Светът

IES ENERGY BRIEF: Разведряване в ценовата война в петрола, защото OPEC+ се съгласи с намаляване на добива на 9.7MMbpd

By GRANT SMITH, JAVIER BLAS AND SALMA EL WARDANY on 4/12/2020, worldoil.com

Лондон (Bloomberg)- Най-големите световни добиващи петрол сключиха историческа сделка за намаляване на световния добив на суров петрол и сложиха край на опустошителната ценова война.

След едноседмичен маратон на двустранни разговори и четири дни видеоконференции с министри в правтелства от цял свят – включително алианса OPEC+ и Групата от 20 държави/ Г20 – най-накрая се сключи споразумение за справяне с въздействието на глобалната пандемия върху търсенето.

Разговорите почти пропаднаха заради съпротивата от страна на Мексико, но се възобновиха от от ръба след спешна дипломация през уикенда, докато часовникът отмерваше времето до отварянето на пазарите.

ОПЕК+ ще намали добива с 9,7 милиона барела на ден – малко под първоначалното предложение от 10 млн. барела. САЩ, Бразилия и Канада ще допринесат за още 3,7 милиона барела, тъй като добивът им намалява. Длъжностните лица на ОПЕК все още чакат да чуят повече от групата от 20 члена/ Г20 – макар че не е ясно дали тези цифри ще представляват реални съкращения или просто добив на празен ход поради пазарните механизми.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Изходната точка за намалението на добива ще е количеството на добива на ОПЕК+ от октомври 2018 г. Саудитска Арабия и Русия ще носят най-голямо бреме: И двете страни планират да добиват 8,5 милиона барела на ден през май и юни. Това са значителни съкращения в сравнение с текущия добив на петрол. Кралството трябва да свие добива си с около 30 процента, а Русия – с около 15 процента.

Мексико изглежда спечели дипломатическа победа, тъй като от него се изисква да свие само 100 000 барела на ден – по-малко от пропорционалния му дял.

Намалението на добива е отчаян опит на износителите на петрол да спрат упадъка в цените на петрола. Суровият петрол поевтиня с около 60 процента от края на януари досега.  Разпространението на пандемията от коронавирус и глобалните ограничения за пътуване доведоха до намаляване на търсенето на петрол. В същото време Саудитска Арабия и Русия водят ценова война през последните четири седмици и наводниха пазарите с евтин суров петрол. Резултатът беше уникален в историческа гледна точка излишък на доставки на петролния пазар и бързо набъбващи запаси.

Вижда се, че коронавирусът парализира пътуванията по въздуха и земята, търсенето на бензин се срива, а цените на суровия нефт спаднаха до 18-годишни минимуми. Това застраши бъдещето на американската шистова промишленост и стабилността на зависимите от петрола държави, като същевременно натрупа още повече предизвикателства пред централните банки, които се борят с упадъка на икономиките заради пандемията.

На фона на блокиранията на движенията и икономиката в редица страни по света, високия броя на смъртните случаи в Ню Йорк и експлодиращата в Америка безработица, пазарът на петрол сега е много по-притеснен за потреблението, а не за предлагането. Самата ОПЕК призна предизвикателството, като нейни министри предупреждават, че фундаментите са „ужасяващи“.

В четвъртък цената на американския суров петрол се обезцени с повече от 9%, тъй като търговците предполагаха, че съкращенията на добива няма да стигнат достатъчно далеч. Пазарите за петрол бяха затворени в петък заради Великден.

Въпросът сега е дали съкращенията ще са достатъчни, за да отлепят суровината от дъното, тъй като търсенето остава много ниско.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *