АкцентБългария

BGR.NEWS-FRONT.INFO: Самоизолацията на Европейския съюз от бедата на Италия показва необходимостта от премахване на санкциите срещу Русия — Александър Симов

(Дез)информация/Анализи

Европейският съюз се е изолира от помощта на Италия от коронавирусната епидемия, докато помощта, оказана от Русия, показва необходимостта официален Брюксел да премахне антируските санкции.Това заяви в коментар депутатът от Народното събрание на България Александър Симов.

Всички виждаме колко динамично се развива ситуацията с разпространението на коронавируса.

Как могат да бъдат оценени  действията на Европа? Например, на 5 април  ръководителят на Мюнхенската конференция по безопасност  каза, че груба грешка на Европа е избухването на коронавируса в Италия.

Италианците, разбира се  бяха разочоровани от действията на ЕС, въпреки че Брюксел помогна по-късно,но тази помощ беше много закъсняла, тоест, много хора починаха и единствено Русия и Китай се притекоха на помощ. В тази връзка, как може да оцените действията на Русия и Европа? Евроскептицизма все повече набира обороти предвид ситуацията и действията на ЕС и европекските чиновници:

Александр Симов: Точно така, време е да си го кажем, и да си го кажем точно, болезнено, колкото и неприятно да е, но все пак е истина.

В течение на 10 дни ЕС буквално го нямаше, той не съществуваше, тъй като епидемията от коронавирус се оказа достаточно мощно и силна, буквално да взриви, това което разбираме като ЕС, защото видяхме, че когато голямата криза дойде, когато проблемите станаха много, всички държави реагираха, по начина по който, те знаеха че няма да получат помощ в модела на ЕС, в който живеем, и реагираха по познатия начин- затвориха собствените си граници, спряха доставките, в резултат на което най-засегнатите страни в тази криза пострадаха най-много, и не мисля че това ще бъде нещо, което ще бъде забравено.

Изводът ми е следния- аз не казвам че ЕС ще се разпадне, заради това действие, но подобен провал, но подобен политически морален, хуманитарен провал, ще трансформира ЕС до неузнаваемост, защото когато епидемията свърши, когато тази ситуация приключи, италианците няма да забравят, че бяха изоставени, испанците няма да забравят, че не получиха помощ.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Много хора в ЕС видяха, че в ситуация на криза, този неолиберален съюз не мисли за хората, той не може и няма инстинкта да мисли за хората, и ако ЕС не започне да се променя, да става пбщност от социални държави той няма да има бъдеще. И казвам това, не като някакъв фаталист, или като пророк на апокалипсиса, а като реално заключение, от това което се случи. Това което се случи не може да бъде отречено от никого.

И тябва да признаем, че провалът беше катастрофален и тепърва ще виждаме политическите последствия от него.

Според мен санкциите задължително трябва да паднат, в скучая дори ще се похваля, тъй като, ние, като партия, като Българска социалистическа партия още преди разгара на кризата в началото на март вкарахме наш законопроект, с който да накараме България да постави въпроса за падането на санкциите срещу Русия, и сега си мисля, че без да го имаме предвид, ние сякаш сме отгатнали как ще се развие ситуацията в ЕС.

Отказът да се махнат санкциите срещу Русия в такава ситуация според мен е морално престъпление, тотално политическо недоразумение.

Политиката по санкциите освен, че се провали, става все по-неприемлива за много части от ЕС, особено за страните, които разбират, че трябва да плащат цената за някакви геополитически игри, които не са в техен интерес.

И точно заради това, смятам, че след тази епидемия, подозирам , че темата за отмяна на санкциите ще стане супер актуална в Ес, и не только Италия.

Защото много  видяха, че когато кризата дойде, руснаците не разсъждаваха първосигнално „ вие ни поставихте под санкции оправяйте се, а точно братното- показаха реално човешко съчувствие, реално милосърдие и се притекоха на помощ в най-кризисния момент.

Ако една държава не може да оцени  това и продължава да настоява за санкционна политика, значи ние се намираме в някакъв тотално извратен свят, който трябва да бъде променен.

Коментар на АА

Не е новина, че руската пропаганда използва проксита в България, които просто да озвучат нейните интереси и желания. Проблемът в случая, че измисленият наратив за изоставянето на Италия от ЕС, докато Русия се е притекла на помощ, в последните седмици придоби гротескни измерения, след като в италианските медии се появи информация че почти 2/3 от военните пристигнали за оказване на помощ, нямат нищо общо с медицински персонал.

Огромно усилие е да са намери логическата връзка между уж „изоставянето“ на Русия сама по себе си, и необходимостта от премахване на санкциите срещу Москва.

Още по-абсурдно звучат тези думи от устата на представител на партия, която нито през депутатите си, нито през партийното си ръководство е проявила или призовала за солидарност с Италия.

* https://bgr.news-front.info/2020/04/07/samoizolacziyata-na-evropejskiya-syuz-ot-bedata-na-italiya-pokazva-neobhodimostta-ot-premahvane-na-sankcziite-sreshhu-rusiya-aleksandr-simov/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *