Светът

Lenta.ru: В Украйна, предупредиха за заплаха от „поредния Чернобил“

(Дез)информация/Анализи

Асоциацията на ветераните от атомната енергия и промишлеността на Украйна предупреди за заплаха за ядрената енергия на страната и за опасността от „поредния Чернобил“. Затова бе съобщено в публикация публикувана във Фейсбук от бившият депутат от парламента на страната Алексей Журавко.

Обръщението е адресирано до президента Владимир Зеленски, министър-председателя Денис Шмигал и председателя на Върховната Рада Дмитрий Разумков. Според представители на асоциацията, водещият доставчик на електроенергия в страната, НАЕК «Энергоатом»,няма постоянни ръководители, които да работят с необходимите разрешителни.

В тази връзка никой не носи юридическа отговорност за безопасността на атомните електроцентрали. В същото време «Энергоатом» има нарастващ недостиг на финансови ресурси, за да осигури безопасна експлоатация и набавяне на ядрено гориво, отбелязват авторите на обръщението.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Представителите на асоциацията поискаха да се прекратят подобни практики и да спрат „плъзгането на страната към друг Чернобил“.

На 26 април 1986 г. в атомната електроцентрала в Чернобил възниква авария, в резултат на което четвъртият енергоблок е напълно унищожен. Почти 8,4 милиона жители на Беларус, Украйна и Русия бяха изложени на радиация. Около АЕЦ е създадена така наречената зона на изключване, от която са евакуирани два града – Припят и Чернобил, както и 74 села.

Коментар на АА

Този цикъл ядрени дезинформации са класически за руската пропаганда, която трябва да внуши недоверие  към украинската ядрена енергетика и особено към опитите и да се откъсне от руската, което според Москва рязко увеличава ядрения риск.

Удобно се премълчава и фактът, че Чернобил не бе ядрена авария на Украйна, а на Съветския съюз и на ръководството в Москва.

* https://lenta.ru/news/2020/04/10/chernobyl/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *