Регионът

Tass.ru: Медии: Турският парламент одобри временното освобождаване на 90 хиляди затворници

(Дез)информация/Анализи

Турският парламент във вторник одобри указ за временно освобождаване на някои затворници поради заплахата от разпространение в затворите на новия коронавирус. Това съобщи агенция Anadolu.

Според него временното освобождаване ще засегне около 90 хиляди души. Осъдени за леки престъпления, лица над 65 години, както и жени с деца под шест години, ще могат да го изискват. Изяснява се, че тези, признати за виновни за тежки престъпления, терористични актове, насилие над жени, няма да могат да кандидатстват за временно освобождаване.

Както Ройтерс от своя страна информира, тази мярка ще бъде валидна до 31 май, но може да бъде удължена, ако броят на заразените с коронавирус в Турция продължи да расте.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




В понеделник министърът на правосъдието на републиката Абдулхамит Гюл отчете 17 случая на зараза и три смъртни случая сред затворници в пет затвора. Според последните данни броят на заразените с коронавирус в Турция надхвърля 61 хиляди, 1 296 пациенти са починали.

Коментар на АА

Турските власти очевидно са принудени да вземат тези мерки пред вид на засилената опасност от вътрешно затворническо заразяване, което те няма да могат да овладеят. Още повече че имаше бунтове, при това не само в Турция, но там основната част от затворените през последните години бяха по обвинения че са гюленисти.

При по-негативни сценарии за развитието на епидемията, тази практика може да разпространи и върху други страни, но едва ли в ЕС.

* https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/8235209

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *