АкцентБългария

Futurerussia.gov.ru: Руски учени, с помоща на Big Data, ще проучат как се разпространяват митовете за ваксинация в България

(Дез)информация/Анализи

Учените от Томския държавен университет (TДУ) и Пловдивския университет, с грант от Националната научна фондация на България, ще използват алгоритмите за обработка на големи данни, създадени в TДУ, за да разберат как се разпространяват митовете за опасностите от ваксинацията и ползите от хомеопатията. Въз основа на това до 2022 г. изследователите ще съставят списък с препоръки за сектора на здравеопазването в България, съобщиха от пресслужбата на Томския университет във вторник.

„Учени от Томския държавен университет и Пловдивския университет ще изяснят как се разпространяват митовете за ваксинацията и хомеопатията в България. Използвайки методиката, разработена в ТДУ, те ще анализират българските социални мрежи и форуми и ще опишат кой най-често обсъжда тези идеи, къде и какви аргументи са представени. През 2022 г. учените ще изготвят списък с препоръки за сектора на здравеопазването, които ще помогнат да се предотврати разпространението на погрешни схващания. Проектът е подкрепен с грант от Националната научна фондация на България „, се казва в доклада.

Използвайки алгоритмите за обработка на големи данни, разработени в ТДУ, изследователите ще анализират българското интернет пространство – социални мрежи, блогове и форуми, които обсъждат ваксинацията и хомеопатията, например медицински форуми за млади родители и други. Те ще извадят основното от текстове и ще изяснят кой говори за тези проблеми, какво  казват, в каква ситуация. Това ще помогне да се разбере защо хората са против ваксинацията и хомеопатията.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




„Световната здравна организация определи оттеглянето на ваксината като една от десетте глобални заплахи за здравето за 2019 г. Почти 20 години след като британският гастроентеролог Андрю Уейкфийлд обяви, че ваксините са опасни и причиняват аутизъм,”антиваксинните” движения непрекъснато растат. В западните страни все повече родители отказват да ваксинират децата си. В резултат на това Европа и Съединените щати имат най-високото огнище на морбили през последните няколко десетилетия „, заяви в изявление ръководителят на проекта професора в университета в Пловдив (България) и ТДУ Иван Чалъков.

Както добавя пресслужбата, учените от ТДУ реализират разнообразни проекти за работа с големи данни. Въвеждането на такива подходи допринася за реализацията на националния проект „Дигитална икономика“, а също така позволява да се създадат иновации, които ще бъдат търсени на руския и чуждестранните пазари. Един пример за такива иновации е проект за разработване на алгоритми за обработка на големи данни в социалните мрежи, който вече позволява на университета да търси кандидат-студенти в мрежата на VKontakte.

Националният проект „Дигитална икономика на Руската федерация“ за периода до 2024 г. включително включва един от 12 проекта, разработени в изпълнение на президентския указ от май 2018 г. Той включва шест федерални проекта: нормативно регулиране на цифровата среда, информационна инфраструктура, обучение на кадри за цифрова икономика, информационна сигурност, цифрови технологии и цифрово управление. Общото финансиране на националния проект за следващите шест години е над 1,5 трилиона рубли.

* https://futurerussia.gov.ru/nacionalnye-proekty/ucenye-rf-pri-pomosi-big-data-izucat-kak-v-bolgarii-rasprostranautsa-mify-o-vakcinacii

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “Futurerussia.gov.ru: Руски учени, с помоща на Big Data, ще проучат как се разпространяват митовете за ваксинация в България

  • Hi, after reading this awesome paragraph i am too happy to share my familiarity here with friends.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *